Search
Close this search box.

Na današnji Prešernov dan številne prireditve po državi. Kulturne ustanove brezplačno odprle svoja vrata

Na današnji slovenski kulturni praznik se bodo po Sloveniji zvrstile večje in manjše prireditve v čast pesniku Francetu Prešernu in slovenski kulturi.

Osrednja slovenska prireditev bo pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, veliko pozornosti pa bo namenjene dobitnikom Prešernovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti, ki so jih podelili v petek. Pestro dogajanje se obeta tudi na Koroškem, čeprav je večina osrednjih občinskih proslav bila na ogled že v preteklih dneh.

Preberite tudi: V Mislinji s svečano prireditvijo počastili današnji praznik (FOTO)

Osrednja slovesnost pri Prešernovem spomeniku v Vrbi bo po tradiciji združena s pohodom po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki se ga običajno udeleži več tisoč ljudi. V Kranju, kjer bo potekal prav tako tradicionalni Prešernov semenj, pa bodo popoldne v galeriji Prešernovih nagrajencev sprejeli letošnje prejemnike nagrad. Zvečer bo sledil še pogovor z njimi v Prešernovem gledališču, kjer jih bo nagovoril tudi minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Zoran Poznič.

Preberite tudi: Bernekerjeva nagrajenka Maja Kastratovik: “Srečna sem, da živim v Slovenj Gradcu in tukaj ustvarjam.” (FOTO)

Kulturne ustanove bodo brezplačno odprle svoja vrata, dan odprtih vrat pa bo tudi v predsedniški palači, na katerega je predsednik republike Borut Pahor povabil tudi nagrajence.

Predstavniki države se bodo Prešernu poklonili tudi s položitvijo venca k spomeniku, kjer je grob, v Kranju in pred spomenik na ljubljanskem Tromostovju, kjer bo opoldne zazvenela Zdravljica na vsakoletnem recitalu Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Tradicionalni pesniški recital bo odmeval še v Mariboru in Novi Gorici.

Prireditve in dogodki na Koroškem

  • Prešernov dan – kulturni program v Medgeneracijskem centru Mežica ob 17. uri. Več o prireditvi najdete TUKAJ.
  • V KD Podvelka bo ob 17. uri potekala prireditev Prešerno na prešernovo s pestrim kulturnim programom. Več informacij najdetet TUKAJ.
  • Prešernov dan v Muzeju Radlje ob Dravi (Koroška cesta 68, Radlje bo Dravi). Bezplačni ogled muzejskih razstav in zbirk, javno vodstvo po razstavi Gozdarstvo v sozvočju z naravo. Po razstavi bosta vodili kustodinja Alenka Verdinek in vodja Krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije Jerneja Čoderl, ustvarjalna delavnica za otroke Čebela je ptiček, ki daje sladek dobiček. Več si lahko preberete TUKAJ.
  • Prešernov dan v Muzeju Ravne na Koroškem (Na gradu 2, Ravne na Koroškem) bo brezplačni ogled muzejskih razstav, javno vodstvo po novi stalni razstavi Guštanj za jutrno. Kustosi Saša Djura Jelenko, dr. Karla Oder, Anja Mihelič Pogorelčnik in Aleksandra Čas bodo predstavili kulturno-zgodovinski razvoj Mežiške doline od prazgodovine do protireformacije. Več si lahko preberete TUKAJ.
  • Na Prešernov dan vabljeni na Sprehod ob ostankih srednjeveškega mestnega obzidja. Vaša vodnica bo Nataša Škorjanc. Zbirno mesto Glavni trg 24, Slovenj Gradec.
  • V Bukvarni Fajči v Dravogradu bo potekal Kulturni sejem rabljenih knjig in izmenjava igrač, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.
  • Kompleks na Ravnah vabi na dogodek Prosto po Prešernu – branje poezije za Pogumne. Več informacij o dogodku najdete TUKAJ.
  • Ob 12. uri se lahko udeležite srečanja pohodnikov in branja poezije na vrhu Volinjaka. V športni dvorani na Prevaljah pa vas od 13. ure naprej pripravljajo Kulturni šok, več informacij najdete TUKAJ.

Slovenski kulturni praznik bodo počastili tudi rojaki v zamejstvu.

Najvišja slovenska priznanja v kulturi so podelili v petek zvečer na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela fotograf Stojan Kerbler ter koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.

Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. 

Preberite tudi: Na Prevaljah rojeni veliki Prešernov nagrajenec Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem (intervju)

Vir: STA, občine, www.gov.si

Dogodki