Search
Close this search box.

Koroška galerija se letos poklanja dvema stoletnicama

Letošnji program Koroške galerije likovnih umetnosti bo med drugim v znamenju dveh stoletnic. Z razstavo in več dogodki se bo galerija poklonila 100-letnici rojstva leta 2016 preminulega slikarja Karla Pečka, z mednarodno razstavo Razmejitve pa bo obeležila 100-letnico koroškega plebiscita. V širšem projektu pripravlja razstavo del Lojzeta Logarja.

V prvi polovici letošnjega leta bo delo Koroške galerije likovnih umetnosti usmerjeno v predstavitev dela njenega nekdanjega dolgoletnega direktorja, akademskega slikarja Karla Pečka (1920-2016). “Pečka, ki je naši publiki zelo dobro poznan, bomo poskušali predstaviti na nekoliko drugačen način, z razstavo Pečkov Slovenj Gradec, ki bo imela dokumentarno dimenzijo,” je za STA povedala direktorica galerije Andreja Hribernik.

PREBERITE TUDI: Ta veseli dan kulture tudi v Slovenj Gradcu

Po njegovi smrti pred štirimi leti je namreč galerija začela obdelovati njegovo zapuščino, ne le umetniška dela, ki so v velikem delu v lasti Fundacije Karla Pečka, ampak tudi preostalo dokumentacijo. Razstava bo tako med drugim predstavila njegova dela, ki so bila ali usmerjena v nek javni prostor ali so nastala in situ za določene stavbe, tudi zasebne.

Predstavila bo tudi javnosti manj poznana dela, denimo osnutke za plakate, prav tako bodo na razstavi Pečkov Slovenj Gradec predstavljane njegove upodobitve slovenjgraških dvorišč. Razstavo, ki jo bodo vso letošnje leto spremljali različni spominski dogodki po Koroški, bodo v galeriji odprli 26. marca, na ogled pa bo do konca maja.

V poletnem času bo v galeriji na ogled mednarodna razstava Razmejitve, s katero se galerija pridružuje obeležitvi letošnje 100-letnice koroškega plebiscita, ki je zaznamoval življenje prebivalcev ob meji. Razstavo, ki bo po besedah Andreje Hribernik obravnavala fenomen meje kot take, galerija pripravlja v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti iz Celja. Obe ustanovi sta oz. bosta k sodelovanju povabili umetnike z različnih delov sveta. Ob razstavi pripravljajo dvojezični simpozij.

Galerija letos sodeluje v projektu več slovenskih institucij, ki pripravljajo celostno predstavitev del v Mežici rojenega slikarja in grafika Lojzeta Logarja (1944-2014). Projekt koordinira Koroška galerija likovnih umetnosti, ki ima v svoji zbirki nekaj Logarjevih del in ki bo na jesenski razstavi predstavila njegova zgodnejša dela. Partnerji pri projektu so še Obalne galerije Piran, Galerija Murska Sobota in Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, ki je tudi pobudnik projekta. Ustanove skupaj načrtujejo tudi obsežno monografijo, je povedala Andreja Hribernik.

Zadnja letošnja razstava v galerijskih prostorih v Slovenj Gradcu bo namenjena predstavitvi pridobitev zadnjega desetletja. “Galerija je v zadnjih desetih letih uspela z nakupi in donacijami pridobiti nekatera ključna dela za svojo zbirko,” je povedala direktorica galerije.

PREBERITE TUDI: V KGLU na ogled postavili dela, ki so nastala v sklopu gibanja Arte Utile ter tudi druge segmente Poggijeve umetnosti (FOTO)

V Galeriji Ravne, ki prav tako spada pod okrilje Koroške galerije likovnih umetnosti, letos načrtujejo več razstav, na katerih bodo ločeno predstavili dela Tadeja Vaukmana, Monike Plemen, Mita Gegiča, Stanislava Makuca in Katje Goljat.

Koroška galerija likovnih umetnosti, ki je lani v galerijskih prostorih v Slovenj Gradcu in na Ravnah na Koroškem naštela okoli 10.000 obiskovalcev, bo poleg nadaljnjih pedagoških delavnic v Slovenj Gradcu gostila še več drugih dogodkov in dve manjši razstavi, sodelovala pa bo tudi v projektih izven hiše.

Med drugim del zbirke pošilja v Južno Korejo v okviru razstave Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih, marca pa bo del njene mednarodne zbirke postavljen na ogled v Umetnosti galeriji Maribor.

Še vedno pa se koroška galerija, ki ima v svoji zbirki okoli 3000 del, sooča z velikim pomanjkanjem depojskih prostorov. Direktorica galerije upa, da bo problematika čim prej rešena.