Ta veseli dan kulture tudi v Slovenj Gradcu

DSC_0656

Danes je Ta veseli dan kulture, dan, ko že dvajseto leto zapored številne kulturne ustanove po Sloveniji na široko odpirajo svoja vrata. Pridružite se jim pri množičnem dogodku brezplačnih kulturnih prireditev.

Muzeji, galerije, gledališča in drugi zavodi, zvrstile se bodo brezplačne razstave, vodenja, delavnice, predstave … Oglejte si program in se po vsej Sloveniji udeležite katerega izmed več kot 300 dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike

Ta veseli dan kulture je na Ministrstvu za kulturo še posebej prazničen, saj decentralizacijo in še večjo dostopnost kulturnih vsebin na ministrstvu naslavljajo tudi s pravkar sprejetim predlogom Zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe RS v kulturi.

Kot je danes ob ogledu razstave »Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta«, ki jo je zasnovalo več kustosov, v Slovenskem etnografskem muzeju izpostavil minister za kulturo mag. Zoran Poznič, »je danes priložnost, da vsi tisti, ki le občasno zaidete v muzeje, galerije, gledališča, ta dan, to popoldne, izkoristite zato, da obiščete muzej, galerijo, in da zares izkoristite Ta veseli dan kulture.«

Sicer pa si je v Ljubljani danes mogoče ogledati stalne in občasne razstave v vseh nacionalnih in pooblaščenih muzejih, galerijah in drugih javnih zavodih. Organizirani so tudi številni vodeni ogledi razstavRazlične aktivnosti pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v Narodni in univerzitetni knjižnici, Gledališkem muzeju Slovenskega gledališkega inštituta, Mestni knjižnici Ljubljana, v Cankarjevem domu. V Slovenskem šolskem muzeju se lahko pridružite učnim uram lepopisa, v SNG Drama, Mestnem gledališču ljubljansko ter Slovenskem mladinskem gledališču si lahko ogledate brezplačne predstave. V Slovenski kinoteki bo potekal mednarodni festival animiranega filma Animateka, v sklopu Festivala Ljubljana pa lahko prisluhnete božičnemu koncertu učencev glasbene šole Franca Šturma. Za najmlajše pripravljajo pestro dogajanje v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Gledališkem muzeju, Šolskem muzeju.

Mariboru so med drugim na ogled stalne ali občasne razstave v Umetnostni galeriji Maribor, Mladinskem kulturnem centru Maribor. V Pokrajinskem muzeju Maribor bo državna sekretarka mag. Petra Culetto odprla razstavo z naslovom “Portret meščanstva”. V SNG Maribor ter operi in baletu si lahko ogledate predstave, se udeležite delavnic ali javnega vodstva. Svoja vrata prav tako odpirata Mariborska knjižnica ter Pokrajinski arhiv Maribor. Zanimive brezplačne prireditve se ljubiteljem kulture obetajo tudi drugod po Sloveniji. V Kranju je v Gorenjskem muzeju organizirano javno vodstvo po razstavah. SNG Nova Gorica pripravlja brezplačno predstavo, dan odprtih vrat je tudi v Pokrajinskem arhivu Nova Gorica, v Goriškem muzeju Kromberk je organiziran muzejski torek, aktiven je tudi Kulturni dom Nova Gorica. V Slovenj Gradcu se pobudi pridružuje Koroška galerija likovnih umetnosti, Mestna knjižnica Izola organizira pripovedovalski večer za odrasle. V Murski Soboti Pomurski muzej vabi na oglede stalnih razstav in otvoritev likovne razstave »100 dejstev o Prekmurju«. Pestro dogajanje je tudi v Celju, dogodke organizirajo Osrednja knjižnica Celje, Pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje, Muzej novejše zgodovine Celje ter Slovensko ljudsko gledališče Celje. Na okrasitev novoletnih smrečic vabi Muzej Velenje, v sklopu festivala Velenje pa boste lahko prisluhnili tudi koncertu mešanega pevskega zbora Velenje. Številni brezplačni dogodki se bodo zvrstili tudi v mnogih drugih kulturnih ustanovah v različnih regijah po vsej Sloveniji.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti vas bodo še zadnjič pred iztekom popeljali po mednarodni razstavi Podobe pokrajine, o kateri si lahko več preberete TUKAJ. Razstava se osredotoča na obravnavo pokrajine v povezavi z družbenimi, ekonomskimi in kulturnimi vprašanji. Vsebinsko je tema zasidrana v kritičnem razmisleku o zgodovinski in dejanski poziciji narodnih manjšin na področju Koroške, ki je kot pokrajina razdeljena med Avstrijo in Slovenijo, ter na področju Lužice v Nemčiji, kjer živi manjšina Lužiških Srbov. Po razstavi vas bo popeljala kustosinja razstave dr. Andreja Hribernik.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti danes pripravljajo vodstvo po razstavi Podobe pokrajine.

Razstavljajo: Nika Autor, Iris Brankatschk, Jošt Franko, IRWIN, Michael Kruscha, Marko Lipuš, Zorka L-Weiss, Melitta Moschik, Marko Peljhan, Frauke Rahr, Hella Stoletzki, Karl Vouk

VIR: Ministrstvo za kulturo, KGLU

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.