Search
Close this search box.

Korošci uživali na ravenski plaži

Danes se je pred Kulturnim domom na Ravnah odvijala Kulturna plaža, “prostor za sončenje možganov, bistrenje misli in kopanje v vsem, kar nam lepega ponujajo knjige, glasba, gledališče in likovna umetnost.

Program Kulturne plaže je plod tesnega sodelovanja kulturnih ustvarjalcev, organizacij ter institucij, ki podpirajo umetnost ter kulturo. Tako kot leta prej, so tudi letos moči združili Gledališče DELA, ZKŠTM, Koroška galerija likovnih umetnosti oziroma Galerija Ravne, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Bukvarna Ajta, klubom KMKC Kompleks in Občina Ravne na Koroškem.

Tea Kovše iz Gledališča DELA pove, da so se pri letošnji Kulturni plaži ukvarjali predvsem z obiskovalci. “Zaradi “koronačasa” smo jim želeli ustvariti varen in prijeten kulturno raznovrsten program in vabljiv prostor, kar nam je uspelo. Prostor je bil zapolnjen in smo zelo veseli.”

V Kulturnem centru se združujejo različne umetnosti: gledališče, glasba, galerija in knjige. Zato je tudi vsega polno. Program smo pripravili za otroke, odrasle, želeli smo tudi, da je odprt bar. Da ljudje pridejo, se družijo, pridejo na kavo, četudi jih ne zanima predstava ali program pa je to en zelo super “plac” ob Suhi.” še razloži Kovšetova.

Katja Vravnik, prav tako iz Gledališča DELA doda: “V tem letu marsikdo ni mogel na plažo, tako, da je to neka rešitev. Hoteli smo vključiti čimbolj kulturno in tudi “plažno” vzdušje. Ljudje si lahko na Kulturni plaži spočijejo. Tukaj ne delamo za neko masovno udejstvovanje, ki je v tem času nemogoče. To je en prostor, ki je odmaknjen od mesta in mi mislimo, da kdor ga vidi, ga tudi najde.”

Direktor KMKC Kompleks Dorijan Plevnik pove, da so se z veseljem odzvali na povabilo, da znova sodelujejo na Kulturni plaži. “Nas in ostale organizatorje povezujejo skupne točke kot so druženje, kvalitetni programi, kultura in predvsem delovanje na domačih tleh ter obiskovalcem ponuditi čimbolj različne vsebine. Prav tako smo sodelovali tudi na dveh dogodkih pred Kulturno plažo, pod imenom Čakam na predstavo, kjer smo bili zadolženi za glasbeni program.” ter doda: “Samo sodelovanje pa nam tudi nudi možnost, da se malo umaknemo iz naše kleti in se predstavimo tudi na drugih “odrih”. Ker tudi sami mesečno v naših programih delamo na povezovanju društev, organizacij, zavodov … nam povabilo na Kulturno plažo ni bilo težko sprejeti.”

Prostor za sončenje možganov in bistrenje misli

Program je bil zanimiv in primeren za vse generacije. Dopoldan je bil namenjen najmlajšim, ki so si ogledali otroško razstavo Kako je nastal svet v izvedbi KUD LJUD. Sledile so delavnice, ki so jih na pripravili v Galeriji Ravne in Bukvarni Ajta. Na stojnici, ki so jih pripravili v galeriji so si otroci izdelali priljubljeno družabno igro Spomin, obisk stojnice bukvarne Ajta pa so si lahko tako odrasli kot tudi otroci popestrili z izdelavo svoje knjižne kazalke, hobotnice ali ribice iz kolaža. Neža Molnar iz KOK pove: “Letošnje leto je sicer bolj skromno, a vendar še vedno zelo zanimivo. Poleg ostalega pestrega dogajanja, smo za obiskovalce pripravili stojnico bukvarne Ajta, kjer so na voljo najrazličnejše brezplačne knjige.”

Nejc Švajger & FRIENDS je z delno improviziranim lahkotnim jazz programom pričaral prijeten ambient. Repertoar je zajemal tako instrumentalne kot vokalne priredbe pop in jazz standardov.

Na plaži pa so gostom Lutke kuhale kavo, saj se je tolpa šestih lutk znova zbrala v Kulturnem centru, kjer so postregli s kavo in s svojimi vragolijami. Tea Kovše o lutkarskem kofetkanju pove: “To je nova produkcija Gledališča DELA, ki je koprodukcija z Ljubljanskimi mojstri ulične umetnosti. Tukaj smo želeli predvsem neko interaktivnost, te lutke so obiskovalce nagovorile.”

V projektu Koriental sta Sabina Pečovnik, s plesom, in Milan Mrđenović, z besedo, ob spremljavi glasbe, predstavila izročilo starega Egipta. Oboje je bilo z glasbo in poezijo ovito v tančico mističnosti človeške eksistence.

V Galeriji Ravne je popoldne potekalo tudi odprtje razstave Mita Gegiča Mi gremo Drugam. Na razstavi si lahko v posebni tehniki, ki jo je umetnik razvil sam in je postala prepoznavni znak njegovega ustvarjanja, ogledate devet del. Več o razstavi si lahko preberete tukaj.

Program Kulturne plaže se je zaključil z vsem dobro poznanim slovenskim raperjem, blogerjen in kolumnistom N`toko, ki je predstavil svoje glasbene ritmih ter hitre besede.

Preberite še: Letošnji ravenski dnevi v znamenju domačih izvajalcev in druženja v naravi


Dogodki