Search
Close this search box.

V Galeriji Ravne otvoritev razstave Mita Gegiča

Mito Gegič, 2014, akril, maskirni trak na platno, 154 x 216 cm

V Galeriji Ravne odpirajo razstavo Mita Gegiča Mi gremo Drugam.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so pojasnili, da bo na razstavi v posebni tehniki, ki jo je umetnik razvil sam in je postala prepoznavni znak njegove umetnosti, predstavljenih devet del. “Prva gledalčeva asociacija ob pogledu nanje je, da gre pri tem za lovske motive. A ta vtis vara, saj slike “There is a deer in your headlights, scared of the spotlight / Tam je jelen v soju tvojih žarometov, prestrašen zaradi svetlobe”, 2018, “You Complete Me / Dopolnjuješ me”, 2016 in “Carnival / Karneval”, 2018, v postavitev vnašajo poudarke, ki omajajo enoznačno branje podob. Morda na razstavi del Mita Gegiča res prevladuje ikonografija lova, vendar je ta dopolnjena tudi z drugimi aspekti sodobnega življenja, ki zajemajo tako bežne trenutke sreče kot naš odnos do sočloveka.” so o razstavi povedali v galeriji.

Mito Gegič slika na lepilne trakove, s katerimi je prej prelepil platno. Te trakove potem odlepi in jih nalepi na novo platno. Pri tem nastanejo praznine in druge napake, skozi katere se vidi belo ozadje. “Na ta način umetnik gledalcu odvzame ugodje enostavne prepoznave motiva in ga spodbudi, da ga v domišljiji sam dopolni. Bele črte ali prazni prostori dajejo podobi novo komponento in tako dvignejo banalen motiv preslikane viralne podobe na nek drug, umetniški nivo.” so še dodali v galeriji.

Mito GegičCarnival, 2018, akril, maskirni trak na platno, 252×152 cm, detajl.

Mito Gegič (rojen leta 1982, Ljubljana) je leta 2006 sodeloval v izmenjavi CEEPUS na Akademiji likovnih umjetnosti v Zagrebu. Diplomiral je leta 2008, področje slikarstva, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva. Živi in dela v Škofji Loki in na Ptuju.

Otvoritev razstave je v sredo, 26. avgusta 2020 ob 17. 30, na ogled pa bo vse do 9. oktobra 2020. Kustos razstave je Jernej Kožar.

Pri tem naj omenimo, da bo otvoritev razstave potekala v okviru Kulturne plaže, katere pobudnik je domače Gledališča DELA, pri izvedbi pa sodeluje več partnerjev. Celodnevno dogajanje bo dopoldne namenjeno otrokom in družinam, popoldne pa mladini in odraslim bo potekalo pri ravenskem Kulturnem centru. Več o Kulturni plaži pa tukaj.

VIR: KGLU