V Slovenj Gradcu načrtujejo muzej ansambla Štirje kovači

Najstarejši neprekinjeno delujoč narodno-zabavni ansambel v Sloveniji, ansambel Štirje kovači, ki je lani z vrsto dogodkov obeležil 65-letnico delovanja, bo dobil tudi svoj muzej. V sodelovanju z ansamblom ga načrtuje Mestna občina Slovenj Gradec, ki je prostore zanj v koroškem mestu že našla.

Najbolj je ansambel, ki neprekinjeno deluje od leta 1954, poznan po ponarodeli skladbi Kam le čas beži. To je bil tudi naslov lanske občasne razstave Koroškega pokrajinskega muzeja, na kateri so s fotografijami, plakati, nosilci zvoka, notnimi zvezki in knjigami, nagradami in priznanji predstavili najpomembnejše dogodke in mejnike v karieri ansambla in poskušali ujeti utrip časa in življenja nasploh.

PREBERITE TUDI: FOTO in VIDEO: V Slovenj Gradcu odprli sobo z dosežki Adija Smolarja

Ansambel Štirje kovači, ki ga vodi Franc Šegovc, je imel na tisoče nastopov in izdal 46 plošč, kaset in zgoščenk. Skupina je prejela vrsto nagrad in priznanj ter se zapisala med najpomembnejše narodno-zabavne ansamble v Sloveniji. Ansambel je veliko gostoval po zahodnoevropskih državah in bil trikrat na večtedenskih turnejah po ZDA in Kanadi. Leta 2001 je slovensko narodno-zabavno glasbo ponesel tudi na Japonsko. Ansambel je leta 2000 prejel najvišje priznanje na področju narodno-zabavne glasbe, zlatega petelina, valček Kam le čas beži pa so razglasili za vižo stoletja.

Gradiva, povezanega z ansamblom, je veliko in ga je smiselno postaviti v muzej. Občina je kot primerne že prepoznala prostore na Ozki ulici 1 v Slovenj Gradcu, pod prostori tamkajšnjega centra za socialno delo. Skupaj z ansamblom se je že lotila idejnega projekta, nato pa se bodo vsi vpleteni skupaj odločili, kako ga izvesti, je za STA povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler, ki je del načrtov predstavil tudi na zadnji seji mestnega sveta.

PREBERITE TUDI: Korošci med najboljšimi na prestižnem tekmovanju za nagrado Avsenik (FOTO)

Vodja ansambla Franc Šegovc je napisal približno 800 skladb in 200 besedil ter izdal več publikacij. Za življenjsko delo je leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, poslušalci Koroškega radia pa so ga izbrali tudi za koroško osebnost leta 2017, v katerem je praznoval 80. rojstni dan.

Dogodki