Korošci med najboljšimi na prestižnem tekmovanju za nagrado Avsenik (FOTO)

FOTO Drago Grebenc - Danaja Grebenc
FOTO Drago Grebenc - Danaja Grebenc

Prvega in drugega februarja je v Gostilni pri Joževcu Begunjah na Gorenjskem potekalo Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za veliko nagrado Avsenik, ki ga je že štirinajstič zapovrstjo priredilo Kulturno umetniško društvo Avsenik v sodelovanju z Glasbeno šolo Radovljica.

Tako kot vsako leto je na njem tudi tokrat sodelovalo veliko uspešnih Korošic in Korošcev, ki so prejeli najvišja priznanja in s tem dokazali, da se za prihodnost narodno-zabavne glasbe na Koroškem ni bati.

Sicer Korošice in Korošci niso ponovili lanskoletnega uspeha, ko je z 99.87 točke postala absolutna prvakinja 13. tekmovanja za nagrado Avsenik, ki šteje v mednarodnem merilu za eno od najprestižnejših te vrste, Ravenčanka Tina Kalajžič, se pa lahko kljub močni konkurenci pohvalijo s številnimi dobrimi uvrstitvami in nekateri tudi z boljšimi ocenami, kot so jih prejeli lani. Zmaga je tokrat romala v sosednjo Avstrijo, za absolutno prvakinjo, Klaro Missebner, pa se je na drugo mesto uvrstila Korošica Danaja Grebenc iz Glasbenega centra Rošer.

FOTO: Drago Grebenc – Klara Missebner in Danaja Grebenc

“V rojstni vasici legendarnih bratov Slavka in Vilka Avsenika v času tekmovanja harmonikarjev so od jutra do mraka odmevali zvoki harmonik. Edinstvenost in poseben pomen Avsenikovega tekmovanja harmonikarjev pa je, da se samo na tem tekmovanju izvaja in ocenjuje stil in tehnika igranja na harmoniko, ki je najbližji Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi. Zato ima to vsakoletno tekmovanje harmonikarjev v Begunjah take razsežnosti,” pa so o tekmovanju zapisali na spletni strani Avsenik.

Tako smo prisluhnili stotim virtuozom na diatonični in klavirski harmoniki, so bili razvrščeni v štiri starostne skupine. Pred tričlansko komisijo so se predstavili po ustaljenem programu Avsenikovega tekmovanja, in sicer z dvema skladbama, eno obvezno iz razpisa in vnaprej predlagano po izboru strokovnih sodelavcev organizatorja, ter eno po lastni izbiri iz Avsenikovega repertoarja.

Glasbeno šolo Ravne so z mentorjem Jožetom Mandlom zastopali trije učenci, ki so prijeli zlata priznanja. Florijan Ladinik je dosegel 98.67 točke, Aljaž Reiter 98,60 točke, oba sta se predstavila z diatonično harmoniko, in Benjamin Merzdovnik s klavirsko harmoniko 96,83 točke.

Kot rečeno je med Rošerjevimi varovanci, ki so vsi tekmovali z diatoničnimi harmonikami, največ točk (99.90) dosegla Danaja Grebenc, ki je osvojila zlato priznanje in skupno drugo mesto ter bila tudi najboljša med udeleženci iz Slovenije. Prav tako so zlato priznanje osvojili Kaja Završnik z 99.63 točke, Jaka Vesničar, 98.13 točke in Andraž Osetič z 98.33 točke. Patricija Kuronja Križnik pa je osvojila 92.67 točke in si priigrala srebrno priznanje.

Dominik Zeme Pečnik, si je z mentorjema Andrejem Švabom in Robertom Goterjem, na tekmovanju prislužil kar dvojno zlato priznanje. Zaigral je namreč tako na frajtonarico, s katero si je priigral 96.17 točke kot na klavirsko harmoniko, s katero je osvojil 97 točk. Zlato priznanje je od učencev Glasbene šole Slovenj Gradec, pod mentorstvom Andreja Švaba, osvojil tudi Žiga Slemenik, ki je prejel 95.30 točke. Za las pa je zlato priznanje zgrešil Luka Frantar, ki se prav tako uči igranja na frajtonarico pri mentorju Andreju Švabu v Glasbeni šoli Slovenj Gradec in je na prvem njegovem Avsenikovem tekmovanju osvojil 93.33 točke in srebrno priznanje.

Prav tako zlato priznanje je z 96,67 točke osvojil Urh Štifter, ki obiskuje Zasebni glasbeni center Goličnik.

Tekmovanja se je s klavirsko harmoniko udeležila tudi skoraj 75-letna Jelka Lečnik, ki vadi pod mentorstvom Jožeta Mandla in je osvojila 95 točk in zlato priznanje.

Iskrene čestitke vsem.

Vir: Glasbena šola Ravne, Glasbeni center Rošer, Facebook profili tekmovalcev, uradna spletna stran tekmovanja

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Tatjana
Tatjana
3. februarja, 2020 14:53

BRAVO, ČESTITKE VSEM!!!
JELKA LEČNIK (“generacijo moja”, en velik POKLON!

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.