Search
Close this search box.

Številni Korošci med najuspešnejšimi v igranju na harmoniko. Ravenčanka Tina Kalajžič Avsenikova zmagovalka 2019

Ta vikend, med 9. in 10. februarjem 2019, je v Gostilni pri Joževcu Begunjah na Gorenjskem potekalo Mednarodno tekmovanje harmonikarjev za veliko nagrado Avsenik, ki ga je že trinajstič zapovrstjo priredilo Kulturno umetniško društvo Avsenik v sodelovanju z Glasbeno šolo Radovljica. Tako kot vsako leto se ga je tudi letos udeležilo veliko uspešnih Korošic in Korošcev, ki so prejeli najvišja priznanja in s tem dokazali, da se za prihodnost narodno-zabavne glasbe na Koroškem ni bati.

Tako smo prisluhnili 110 virtuozom na diatonični in klavirski harmoniki, ki so bili razvrščeni v štiri starostne skupine. Pred tričlansko komisijo so se predstavili po ustaljenem programu Avsenikovega tekmovanja, in sicer z dvema skladbama, eno obvezno iz razpisa in vnaprej predlagano po izboru strokovnih sodelavcev organizatorja, ter eno po lastni izbiri iz Avsenikovega repertoarja.

Med vsemi je največ točk (99.87) zbrala Tina Kalajžič z Raven na Koroškem, učenka Glasbene šole Rošer, in s tem postala tudi Absolutna prvakinja letošnjega tekmovanja, ki šteje v mednarodnem merilu za eno od najprestižnejših te vrste. Naj omenimo, da je Tina konec leta 2018 postala tudi absolutna prvakinja na prvem tekmovanju za nagrado Lojzeta Slaka.

Poleg Tine so od Rošerjevih varovank nastopile še Danaja Grebenc (99.07 točk) in Kaja Završnik (99.07 točk), ki se domov vračata z zlatim priznanjem ter Jelka Lečnik (93.17 točk), ki je bila pri skoraj 74-tih letih najboljša v njeni skupini, osvojila pa je srebrno Avsenikovo priznanje. Svoje znanje pa Jelka izpopolnjuje tudi pri Jožiju Mandlu. Prav tako se z zlatom ponaša Rošerjev Jaka Vesničar (97.63 točk).

Glasbeno šolo Ravne so z mentorjem Jožijem Mandlom zastopali Benjamin Merzdovnik (97.27 točk) in Florijan Ladinik (97.73 točk), ki sta osvojila zlato priznanje ter Aljaž Reiter (94.83 točk), ki je osvojil srebrno priznanje.

Glasbeno šolo Slovenj Gradec sta z mentorjem Andrejem Švabom odlično zastopala Dominik Zeme Pečnik (96.17) in Dejan Pečnik (95.83), oba prejemnika zlate Avsenikove plakete.

Urh Štifter si je z mentorjem Robertom Goličnikom priigral 98.50 točk in s tem zlato priznanje ter drugo mesto v njegovi kategoriji. Zlat je bil tudi David Knez (96.57), ki ga uči Matej Banovšek.

Srebrno priznanje sta  z mentorjem Nejcem Kresnikom, osvojila Matej Kušej (91.33) in Janik Sinica (90.33).

Iskrene čestitke vsem.

Podatki so zbrani na podlagi sodelujočih, fotografije so objavljene od tekmovalk in tekmovalcev, ki so jih prispevali udeleženci sami. Uradni rezultati na Avsenikovi strani še niso objavljeni.

 

Dogodki