Search
Close this search box.

Korošica absolutna prvakinja na prvem Tekmovanju za nagrado Lojzeta Slaka

Včeraj, 21. 10. 2018, je v Mirni Peči na Dolenjskem, pod okriljem Društva za ohranjanje Slakove glasbe in družina Slak, potekalo prvo Tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka. Sicer je bilo v Mirni Peči praznično že v petek, ko je vrata za obiskovalce prvič odprl tudi Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Na sobotnem tekmovanju, ob katerem se je odvijal tudi pester spremljevalni program, je sodelovalo 70 različnih glasbenikov tako iz Slovenije kot tudi tujine, ki so se med seboj pomerili v dveh skupinah, kot posamezniki v igranju na diatonično harmoniko, v drugi kategoriji pa komorne zasedbe (trio, trio in spremljevalna glasbila).

Strokovno komisijo so sestavljali priznani glasbeniki, ki so hkrati tudi izvrstni poznavalci Slakove glasbe: Toni Sotošek, Brane Klavžar, Klemen Rošer, Franc Mihelič, Sandi Ravbar in Tine Lesjak. Pri ocenjevanju in izboru absolutnega prvaka pa sta se članom strokovne komisije pridružila še Andrej Bergant, ustanovni član Fantov s Praprotna, in Matija Slak, brat pokojnega Lojzeta Slaka.

Tina in Andrej Bergant, ustanovni član Fantov s Praprotna.

Na tekmovanju je bila z igranjem na frajtonarico nepremagljiva Tina Kalajžič, ki je osvojila 1. mesto v starostni skupini 14-15 let in postala absolutna zmagovalka tekmovanja, poleg pokala in zlatega priznanja si je v finalu priigrala Slakovo harmoniko. Tina pa je kot absolutna zmagovalka in častna gostja zaigrala zmagovalno skladbo, Slakov valček Prijeten spomin tudi pred množičnim občinstvom na večernem koncertu Večer glasbe Lojzeta Slaka – Slakova zgodba.

Uspešna je bila tudi Danaja Grebenc, ki je osvojila 97 točk od 100, prejela zlato priznanje in po številu točk dosegla 2. mesto v njeni skupini. Kot obvezno skladbo je zaigrala Slakovo polko Poštar, sama pa si je za nastop izbrala Venček Slakovih (V železni kapli, Prijeten spomin in Šus polka).

O obeh, tako Tini kot Danaji, smo v Koroških novicah pisali tudi minuli teden. Več o uspešnih varovankah Klemna Rošerja najdete na tej povezavi.

https://www.koroskenovice.si/novice/na-mednarodnem-tekmovanju-alpe-adria-2018-uspesni-tudi-korosci/

Tekmovanja so se udeležili tudi učenci Glasbene šole Ravne na Koroškem in drugih glasbenih šol ter nekateri posamezniki, ker rezultate od tekmovanja še čakamo, bomo o njih poročali naknadno.

Iskrene čestitke Tini in vsem ostalim tekmovalkam in tekmovalcem.

Dogodki