Search
Close this search box.

Na Mednarodnem tekmovanju Alpe Adria 2018 uspešni tudi Korošci

V soboto, 13. 10. 2018, je v Avstriji, v najstarejšem mestu na Koroškem, v Friesachu (Breže), potekalo tretje mednarodno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko Alpe Adria 2018. Tekmovanja, ki poteka vsaki dve leti, pod okriljem organizatorja Michaela Pirolta, se je udeležilo 90 harmonikarjev iz Avstrije, Nemčije, Švice, Italije in Slovenije. Tekmovalce je ocenjevala mednarodna strokovna komisija, ki so jo sestavljali uveljavljeni harmonikarji, učitelji diatonične harmonike.

Tekmovanja so se udeležili tudi Korošci: Danaja Grebenc iz Trbonj in Tina Kalajžič iz Raven, obe učenki Glasbene šole Klemna Rošerja ter Črnjan Urh Štifter, iz Glasbene šole Roberta Goličnika.

Na sobotnem tekmovanju so vsi učenci GŠ Goličnik: Žiga Hriberšek, Tjaša Lesjak, Urh Štifter, Ambrož Goličnik, Lucija Užmah, Gašper Repas, Adam Brunet in Natalia Jakop osvojili zlata priznanja. Poleg zlatih plaket je Urh Štifter dosegel skupno tretje mesto, Ambrož Goličnik in Tjaša Lesjak skupno drugo in Žiga Hriberšek skupno prvo mesto v svojih kategorijah.

Zelo uspešni pa sta bili tudi Rošerjevi učenki, Danaja Grebenc, ki je v starostni skupini 12-13 let, prejela priznanje z odličnim uspehom in osvojila 1. mesto v svoji kategoriji ter Tina Kalajžič, ki je dosegla 1. mesto v starostni skupini 14-15 let in prav tako prejela tudi priznanje z odličnim uspehom.

O Tini smo na strani koroških novic že pisali konec avgusta, ko je postala absolutna državna prvakinja na 38. zlati harmoniki Ljubečne.

https://www.koroskenovice.si/glasba/foto-korosica-absolutna-drzavna-prvakinja-na-38-zlati-harmoniki/

Tokrat je, Tina Kalajžič, za Koroške novice povedala, da ji harmonika pomeni življenje, razvedrilo in srečo … Zelo rada hodi na tekmovanja, saj ji tam njeno perfektno igranje ocenjujejo strogi sodniki, ki so perfekcionisti in virtuozi na harmoniki. Vseh priznanj, ki jih dobi, se zelo razveseli, saj ji je to le še dodatna motivacija za naprej. Za igranje jo je navdušil dedi Rajko, njena mama pa pravi, da Tina že od rojstva najraje posluša narodno zabavno glasbo. Najbolj ponosna je seveda na naslov absolutne državne prvakinje na 38. zlati harmoniki Ljubečne, med pomembnejše dosežke pa uvršča še zlato priznanje na Mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik v Begunjah in naslov državne prvakinje, na Državnem tekmovanju za pokal Cirila Demiana v Podčetrtku ter zlato priznanje na tekmovanju harmonikark, na Velikem Trnu.

Po besedah njene mame, Mateje Vrhovnik, brez posluha za glasbo, železne volje in trdega dela, do tega naziva verjetno ne bi prišla. Tina dnevno vadi tudi 3 ure ali več, odvisno koliko ji dopušča čas. Glasba oz. harmonika ji pomeni vse, saj uživa v igranju in tudi, ko je še tako utrujena, rada zaigra kakšno veselo, za sprostitev, dodaja Vrhovnikova. Ki še pove, da Tina ne hodi na veliko harmonikarskih tekmovanj, le na najpomembnejša, zato tudi nima veliko pokalov, medalj in priznanj, je pa zelo ponosna na tiste, ki jih ima.

Danaja Grebenc o sobotnem uspehu: »Pred dvema letoma sem se Tekmovanja Alpe Adria udeležila prvič in sem prejela priznanje z odličnim uspehom. Uvrstila sem se na drugo mesto v svoji kategoriji. Letos sem z rezultatom še bolj zadovoljna, saj sem prejela kar 49 točk od 50 možnih in ponovno prejela priznanje z odličnim uspehom ter se uvrstila na 1. mesto svoji v starostni skupini. Ta rezultat mi zelo veliko pomeni, saj je to tekmovanje mednarodnega značaja, kjer se ga udeleži zelo veliko tekmovalcev iz več držav. Letos je bilo skupaj okrog 80 tekmovalcev, konkurenca je bila zelo velika. Prav tako sem na ta dosežek zelo ponosna, to je že moja 55 zmaga v dveh letih in pol, kar je rezultat moje ljubezni do glasbe, predvsem pa rezultat mojega trdega dela. Seveda pa teh rezultatov tudi ne bi bilo s pomočjo truda mojega odličnega mentorja Klemna Rošerja.«

Urh Štifter pa pravi: »Ta uspeh iz sobotnega tekmovanja je potrdil ves trud, ki sva ga z mentorjem Robertom Goličnikom vložila vanj. Na tem tekmovanju sem nastopil prvič in se v svoji kategoriji uvrstil na tretje mesto ter prejel zlato plaketo. Tekmovanj se udeležujem zadnji dve leti, v tem času se je nabralo kar nekaj priznanj. Najbolj ponosen pa sem na zlato plaketo iz Mednarodnega tekmovanja Avsenik 2018, na prav tako zlato plaketo iz tekmovanja Gradnprix Portorož 2018 ter na udeležbo na Zlati Harmoniki Ljubečne, kjer sem prejel srebrno plaketo. Za tekmovanja sva se odločila z mentorjem, da izpopolnim svoje igranje na diatonično harmoniko, le to vsako leto izboljšujem, zato upam, da bo tudi v prihodnje tako.«

Čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem.