Search
Close this search box.

FOTO: Korošica absolutna državna prvakinja na 38. zlati harmoniki

26. avgusta. 2018 je v Ljubečni potekala finalna prireditev 38. Zlate harmonike, ki že od leta 1981 poteka pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Ljubečna.

Poleg tekmovanja je bil organiziran še spremljevalni del, v sklopu katerega so si tekmovalci in gostje lahko ogledali razstavo harmonik, trgovin in izdelovalcev narodnih noš ter skupni nastop vseh tekmovalcev, ki so se predstavili s skladbo Na Golici (S. Avsenik).

Tokratnega državnega tekmovanja v diatonični harmoniki sta se udeležili tudi dve Korošici, in sicer Danaja Grebenc in Tina Kalajžič. Skozi predtekmovanja in polfinalno tekmovanje sta se prebili v finalni nastop, na katerem se je poleg obvezne skladbe F. Miheliča Po strminah navzdol Tina Kalajžič predstavila še z zaigranimi skladbami Venček narodnih (priredil K. Rošer) in Bela jadra (Z. Lupinc), ki so prepričale sodniško četverico (Tomaž Guček – predsednik, Martin Golič, Zmago Štih, Domen Jevsenak), saj so harmonikarki podelili 99 točk oz. zlato plaketo za osvojeno 1. mesto v 1. kategoriji finalnega tekmovanja. Tina je tako v svoji kategoriji postala absolutna državna prvakinja, zmagi pa daje težo tudi podatek, da je v 38 letih šele 3 harmonikarka s tem prestižnim nazivom. Vse ostale so odnesli domov harmonikarji.

Štirinajstletna Tina Kalajžič svoje prste že 5 let uri pod mentorstvom Klemna Rošerja, sicer pa jo je za igranje navdušil njen dedi. Brez posluha, volje, pridno namreč vadi od dve do tri ure dnevno, in predvsem talenta ne gre, še dodaja. Naziva in pokala za absolutno zmagovalko si je močno želela, čeprav se je ob močni konkurenci zdel sprva nedosegljiv.

m

Dogodki