Ansambel Zeme v finalu festivala Slovenska polka in valček (FOTO in VIDEO)

V finalu festivala Slovenska polka in valček 2019, ki bo 31. maja v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah, bomo navijali tudi za ansambel Zeme, ki je v današnji oddaji Slovenski pozdrav, premagal Prleški kvintet. V oddaji pa je člane ansambla Zeme spremljal tudi kralj Matjaž z vojščakom, med drugim pa so nastopili tudi člani legendarne zasedbe Štirje kovači, ki v tem letu praznujejo 65-letnico delovanja in ob tej priložnosti v nedeljo, 19. maja, pripravljajo veliki koncert.

Za vstopnico v finale festivala Slovenska polka in valček sta se v nocojšnji oddaji Slovenski pozdrav borila dva ansambla, Prleški kvintet in Zeme, ki so ga radijske postaje izbrale za nocojšnjega zmagovalca in mu s tem omogočile nastop v finalu festivala Slovenska polka in valček 2019, ki bo 31. maja v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah.

FOTO: Slovenski pozdrav

Ansambel Zeme je ustanovil harmonikar Franci Zeme, zdaj pa tradicijo nadaljujeta njegova sinova Bojan in Andrej, ki sta kvintetovski zasedbi natančna in nerazdružljiva pihalca. Pogosto pa v ansamblu zapoje tudi Francijev vnuk, Dominik, Bojanov in Danijelin sin.


Ansambel Zeme je bolj ali manj naključno pričel z delovanjem leta 2015 po namigu Modrijana Blaža Švaba, da bi obudili eno najlepših skladb Francija Zemeta Sinko sprašuje za potrebe oddaje Slovenski pozdrav. Pred več kot štiridesetimi leti jo je odpel in posnel Francijev starejši sin Bojan. Povabilo sta Francijeva sinova Andrej in Bojan sprejela, le da jo je tokrat odpel Bojanov sin Dominik. Skladba je bila leta 2016 predstavljena v oddaji v družinski zasedbi (Franci Zeme, Bojan Zeme, Andrej Zeme, Matjaž Zeme, Dominik Zeme Pečnik in Danijela Zeme Pečnik) skupaj z glasbenimi prijatelji kot projektna zasedba.

Tako so Bojan, Andrej in Danijela povabili k sodelovanju odlične glasbene prijatelje. To so Jože Mandl, Jan Mithans, Sandi Knez ter Mitja Telič. Leta 2017 je sledila še ena Bojanova avtorska skladba, Da srce ti zaigra za me, z jodlanjem ter nov videospot, ki je zopet naletel na navdušenje poslušalcev in gledalcev. Z lahkoto so zavihali rokave in od tedaj se dobri glasbeni prijatelji znova družijo na velikih in manj velikih odrih ter z njih navdušujejo in razveseljujejo vesele družbe in dobre muzike željne ljudi.

FOTO: Oddaja Slovenski pozdrav. Na Facebooku so gledalci bili bolj naklonjeni Prleškemu kvintetu.

Kot so povedali člani ansambla po današnji oddaji, so se letos na festival Slovenska polka in valček prijavili z valčkom, ki ima prav poseben pomen. Bojan je sicer znan po tem, da zelo rad spiše kako polko. Dve njegovi sta že tudi zmagali na Slovenski polki in valčku. Tokrat pa je za njegov ansambel napisal valček, namenjen ženi Danijeli, kot spomin na poroko. Besedilo zanj pa je prispeval gospod Bernard Miklavc. “Do trenutka poroke še ni bila izdelana … je pa tudi to že lep poklon, da je želel povedati z glasbo tisto, česar sam morda ne zmore”, je dodala Danijela.

FOTO: Arhiv ansambla Zeme

V oddaji jih je spremljal in spodbujal tudi kralj Matjaž, ki se je zbudil ravno zaradi svoje »Alenčice« in šel s svojim vojščakom podpreti valček ansambla Zeme. Naj povemo, da je ravno pevka Danijela že drugo leto Alenčica in spremljevalka kralja Matjaža, ki jo kralj vsako leto izbere na prireditvi Gradnja snežnih gradov v Črni.

Člane ansambla Zeme pa je v oddaji spremlja tudi gospod Jože Žlavs iz Vojnika (Globoče), priznan umetnik in predsednik TD Globoče, ki ga marsikdo poznan po čudovitih jaslicah, ki so konec leta na ogled v Božičnem Vojniku. V preteklosti sta s Francijem Zemetom v ansamblu tesno sodelovala, z njim pa se trudijo ohranjati stare vezi in prijateljstva tudi člani ansambla Zeme.

V nocojšnji oddaji pa so nastopili tudi Štirje Kovači, ki so še enkrat povabili na ogled razstave in na koncert ob njihovi 65-letnici delovanja ansambla, ki bo jutri, 19. maja, ob 18.00 v Slovenj Gradcu. Več o razstavi in koncertu najdete TUKAJ.

Predzadnjega finalista festivala Slovenska polka in valček 2019 smo dobili pravkar. To je Ansambel ZEME. Prisluhnite, kako so po razglasitvi prepevali. Čestitamo! 🙌🙌 #ansambelzeme #slovenskapolkainvalcek #slovenskipozdrav

Objavil/a Slovenski pozdrav dne Petek, 17. maj 2019

“Da je bila pesem sprejeta na sam festival in se uvrstila v polfinale SPV, je za nas že bil uspeh in se že veselimo nastopa na finalnem odru. Tako bo pesem dobila še dodaten, globlji pomen in bo zares lep in nepozaben spomin na poroko. Veseli bomo tudi, če jo bodo bodoči mladoporočenci vzeli za svojo in jo izbrali za svoj poročni ples ali bodisi za čestitko na radijskih postajah,” je po polfinalnem nastopu povedala Danijela in dodala: ” Prav tako bomo hvaležni za vsak oddan glas, saj je v tem valčku ogromna mera srčnosti, iskrenosti in pristnih čustev. Upamo, da bodo to energijo začutili tudi naši poslušalci. Valček Sreča najine ljubezni je poročni valček, ki vsebuje vse elemente, ki se pač dogajajo v skupnem življenju. In kar je najbolj pomembno, ima pozitivno sporočilo. Kdor pozna zgodbo v ozadju (in teh zgodb je pravzaprav veliko v vsakem človeku, ki se poda na pot skupnega življenja) bo skladbo zagotovo začutil.”

“V polfinalu smo se imeli prav lepo, tudi naši »konkurenti« so imeli odličen valček in pevka Prleškega kvinteta Zdenka je svojo solistično vlogo odpela odlično. Le škoda, da je pač zopet izpadel en dober kvintet, ki jih je sicer malo,” je za konec povedala Danijela.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije