Search
Close this search box.

Foto in video: Organizatorji zadovoljni z izvedbo 27. Gradov kralja Matjaža

Včeraj se je v Črni na Koroškem, s programom za otroke, zaključila tradicionalna tridnevna prireditev 27. Gradovi kralja Matjaža, ki je samo v soboto in nedeljo na Grajske travnike privabila preko 8000 obiskovalcev, skoraj 300 graditeljev, ki so iz snega, vode in naravnih materialov zgradili 40 različnih snežnih skulptur.

Zmagovalci 27. Gradov kralja Matjaža so člani …

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 26. januar 2019

Nagrado za najlepši grad po izboru strokovne komisije in kralja Matjaža je prejela ekipa Študentske delovne brigade, drugo mesto je šlo ekipi Športnega društva Plenilec s Prevalj, tretje pa KUD Šolta.

Člani Športnega društva Plenilec, ki so zgradili najvišji grad, so povedali, da bi jim dodatna ura za izdelavo  gradu prišla zelo prav, da bi lahko dodelali detajle. Z lokacijo so bili glede dostopa zadovoljni, ampak kot so povedali: “Mitnek je le Mitnek.” Zaradi večje varnosti so za gradnjo izbrali parcelo izven gneče, je povedal eden od članov ekipe. “V središču dogajanja je tudi veliko otrok in bilo bi nevarno, da med gradnjo na koga padel kakšen težek kos snega, je še dodal.” Naj še enkrat omenimo, da je najvišji stolp v višino meril približno šest metrov.

Foto: Boris Keber. Nagrada, oddih na Šolti, za najlepši grad na prireditvi 27. Gradovi kralja Matjaža je šla v roke Študentski delovni brigadi.

Nagrado za najlepši grad po izboru občinstva je prejela ekipa TD Raztok Šentvid. Nova, stara Alenčica pa še naprej ostaja Danijela Zeme Pečnik, ki bo kralju Matjažu delala družbo do naslednjega leta, ko bo kralj spet izbiral.

Prvo mesto po izboru občinstva gre ekipi …

Objavil/a Koroške Novice dne Sobota, 26. januar 2019

Letos so se organizatorji zaradi lažjega dostopa in večje količine vode, ki je potrebna za izdelavo tehničnega snega, odločili, da so prireditev po 26. letih iz Podpece preselili v dolino, na Matevžave travnike.

Županja mag. Romana Lesjak je ob tem povedala: »Mislim, da smo se pravilno odločili, da smo gradove prestavili v dolino. Vsi, ki smo pri tem sodelovali, smo lahko s celotnim dogajanjem več kot zadovoljni. Letos se je poklopilo vse. Prireditveni prostor je bil živ in fajn, nabit s pozitivno energijo. Obiskovalcev je bilo že v soboto več, kot pa v obeh dneh v Podpeci. Naklonjeno je nam bilo tudi vreme, kar je še dodatno pripomoglo k temu, da je Črno obiskalo toliko ljudi, kot smo vajeni le v času Turističnega tedna. Morda se je zaradi te poteze gradnje snežnih skulptur udeležilo manj ekip, je bilo pa zaradi lažjega dostopa toliko več obiskovalcev, ki jih je tokrat v Črno privabil tudi zelo bogat spremljevalni program.«

Foto: Boris Keber. Rezultat 27. Gradov kralja Matjaža je 40 skulptur, ki jih je na ogled postavilo skoraj 300 graditeljev

Samo dogajanje se je v Črni začelo že v petek, ko so prvič do zdaj pripravili pohod kralja Matjaža z iskanjem skritega zaklada in izvedli že tradicionalni nočni slalom ob soju bakel, na katerem se je med seboj pomerilo okrog 60 tekmovalk in tekmovalcev.

V Delavskem domu Žerjav so v uvodnem večeru, pred polno dvorano, nastopili člani KUD Šolta. Pester in zanimiv kulturni program so obiskovalci pospremili s stoječimi ovacijami ter skupaj z nastopajočimi prepevali dalmatinske pesmi. Vzdušje je bilo enkratno. Gostje pa so v Žerjav poleg petja in plesa prinesli tudi dalmatinsko kulinariko, s katero so po koncertu pogostili vse obiskovalce. Na (pre)polno obloženi mizi, naj omenimo, da je hrane bilo več kot dovolj za vse gurmane, se je znašla hobotnica, pršut, različne vrste sira, raznovrstno pecivo …, kar je dalo piko na i že tako odlično pripravljenemu nastopu.

Foto: KTV Črna – Pavel Pušnik. Nastop KUD Šolta v Žerjavu.

Osrednje dogajanje je sledilo v soboto, ko se je že v jutranjih urah v Črni zbralo 40 ekip, ki so gradile snežne skulpture po vnaprej pripravljenih načrtih med 10. in 16. uro.

Foto: Boris Keber. S spustom iz Obistovih skal je odličen jadralni padalec Matjaž Ferarič otvoril gradnjo snežnih gradov na Grajskih travnikih.

Končne izdelke si je v spremstvu Alenčice ogledal tudi kralj Matjaž, ki je bil nad videnim zelo navdušen. Graditelji so namreč tudi letos pustili domišljiji prosto pot. Vsaka ekipa je poskrbela za čudovito umetnino, med izvirnimi idejami najdemo hobotnico, plesni par, traktor, pastirčka … Kot je povedala Lesjakova, je zadovoljna, da se gradnje vsako leto udeleži tudi več društev, ki delujejo znotraj Mežiške doline in si želi, da bi se jim naslednje leto na Matevžavih travnikih pridružilo še več.

Gradnje se je udeležilo tudi nekaj lokalnih društev, med drugim tudi člani Folklorne skupine KD Gozdar.

Naj omenimo, da se sicer prireditev imenuje Gradnja snežnih gradov, da pravilnik podpira gradnjo le teh, hkrati pa dopušča, da lahko iz snega nastanejo različni liki in skulpture. Lesjakova je obrazložila: »občinstvo ima vsako leto možnost, da izbere najboljši grad oziroma skulpturo, strokovna komisija pa vedno nagradi tudi grad. In tako je bilo tudi letos, med nagrajenci je bil grad z najvišjim stolpom. Zmagovalna ekipa pa je naredila obzidje z vhodom v rudnik in rudarjem, kar je povezano s tematiko, ki se dotika našega kraja.«

Foto: Janja Liber. Zmagovalni grad po izboru občinstva stoji na parcelni številki 7.

Lesjakova meni, da se je zaradi nove lokacije pri lokalnih gostincih ustavilo veliko obiskovalcev, ki so se v preteklih letih skozi Črno le zapeljali. »Tudi turistični delavci in gostinci so imeli zaradi tega boljši obisk. Tako da smo res lahko vsi zadovoljni. Seveda pa so povsod možne tudi izboljšave, česar se zavedamo tudi mi, zato že razmišljamo, kako bi naslednje leto v Črno privabili še več graditeljev in tudi obiskovalcev,« dodaja županja, ki je bila tudi med graditelji.

Foto: Rajko Šumah. Mag. Romana Lesjak in poslanec Jože Lenart.

Z njeno ekipo, v kateri so bile med drugim še županja Dravograda Marijana Cigala, županja Solčave Katarina Prelesnik, županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, županja Občine Rečica ob Savinji Ana Rebernik, direktorica CUDV Črna mag. Dalja Pečovnik, ki sta jim pomagala podžupan Raven na Koroškem Aljaž Verhovnik in poslanec Jože Lenart, so zgradili hitro cesto.

Foto: Janja Liber. Županje pravijo: “Hoč’mo cesto!”

Med obiskovalci so bili tudi Prekmurci, Dolenjci, Gorenjci, Štajerci, Primorci …, snežne skulpture pa so si prišli ogledat tudi gostje iz sosednje Avstrije. Večina jih je bila nad videnim navdušena, kar nekaj pa jih je povedalo, da so letos prišli na ogled, naslednjo leto pa bodo tudi gradili. Prireditev je povezoval Jurij Berložnik, dogajanje pa so z glasbenimi nastopi popestrili Milan Kamnik, Samo Sam, Dunja Vrhovnik, Luka Basi in domača skupina Nou Nejm.

Foto: Boris Keber. Tudi nedeljsko dogajanje za otroke je bilo zelo dobro obiskano.

Včerajšnji zadnji dan je bil namenjen otrokom, ki so uživali v iskanju skritega zaklada, obiskal jih je pa tudi kralj Matjaž. Kot je povedala Lesjakova, je bil tudi danes obisk enkraten, največ navdušenja in zanimanja je bilo za skoke na »Mini Planici«, otroci pa so se razveselili tudi predstave Mojca in Kaličopko ter se udeležili ustvarjalnih delavnic in jahanja.

 »Ostajamo na tej lokaciji, z nekaterimi izboljšavami. Kot radi rečemo, se dober glas širi v deveto vas, zato računamo na to, da se bo drugo leto na Matevžavah travnikah zbralo še več graditeljev, med slednjimi bodo zopet pohodniki iz Male Nedelje, ki se letos zaradi bolezni gradnje niso udeležili, so bili pa na prireditvi prisotni kot obiskovalci, « je za konec povedala Lesjakova, ki vas že danes vabi na 28. Gradove kralja Matjaža, s še boljšo in pestrejšo ponudbo. Namignila je, da bosta morda naslednje leto v Črni tudi snežni šank in tobogan. Želi pa si, da bi se domačini še bolj poistovetili s prireditvijo in jo vzeli za svojo.

Foto: Janja Liber. Nedeljski program je povezovala Špela Šavc. Podelili pa so tudi nagrade za najboljša likovna dela.

V počastitev sami prireditvi pa je letos na črnjanski pošti uporabnikom poštnih storitev poleg rednega dnevnega poštnega žiga na voljo tudi priložnostni poštni žig, ki bo na razpolago tudi še vsak delovni dan, vse do 5. februarja 2019. Snežne skulpture pa bodo na Grajskih travnikih na ogled dokler bo to dopuščalo vreme.

 

 

Dogodki