Search
Close this search box.

Gradovi kralja Matjaža z bogatim spremljevalnim programom so tu. KUD Šolta vabi na dalmatinsko obarvan večer v Črno

Jutri se v Črni na Koroškem začne tridnevno dogajanje v okviru prireditve Gradovi kralja Matjaža, ki jo letos spremlja še posebej bogat program. Prireditev bodo otvorili s pohodom kralja Matjaža z iskanjem zaklada, ki je tudi ena od letošnjih novosti. Že danes zvečer pa v Črni pričakujejo goste s pobratene Šolte, ki se bodo udeležili tudi gradnje snežnih skulptur na Matevžavih travnikih. Že dan prej, 25. 1. 2019, pa bodo zapeli in zaplesali na odru Delavskega doma Žerjav.

Foto: Občina Črna na Koroškem

Kulturno umetniško društvo (KUD) Šolta, ki je bilo uradno ustanovljeno leta 1998, z delom pa so v društvu začeli že leta 1994, je ves čas delovanja nekako povezano s Slovenijo oziroma Slovenci. Pred prihodom v Črno je predsednica društva Katja Tramontana povedala: “Zahvaljujoč akademski glasbenici Mariji Brunsko, rojeni Kovač iz Maribora, ki jo je ljubezen pripeljala na Šolto in je svoje življenje v Mariborski operi zamenjala z življenjem pri nas, kjer je najprej vodila otroški pevski zbor, potem pa še ženski zbor in plesno skupino, se društvo ponaša z dvajsetletno tradicijo, vsako leto pa radi obiščemo tudi Črno.”

Foto: Občina Črna na Koroškem

Danes delujejo znotraj KUD Šolta različne skupine, ki se bodo s kulturnim programom predstavile jutri zvečer v Žerjavu, kjer pripravljajo dalmatinsko obarvano prireditev ob 20.00. Vstopnine ni.

KUD Šolta, zlasti klapa “Čuvite”, nastopa po vsej Sloveniji že od leta 2000. Med pomembnejše nastope sodi koncert v Mariboru leta 2004 ter humanitarni koncert Oliverja Dragojevića in klape „Čuvite“ za Mariborsko bolnišnico leta 2005. Od leta 2006, na pobudo Željka Burice, redno sodelujejo tudi z različnimi društvi iz Črne, kamor se radi vračajo in so se že večkrat udeležili tudi prireditve Gradovi kralja Matjaža.

Foto: KUD Šolta – simbol društva je sova, ki so jo naredili na “gradovih” leta 2015

Medsebojno druženje, prijateljstvo in povezovanje s kraji in ljudmi izven Slovenije je tudi ena od značilnosti Črne. Kot je povedala županja Črne mag. Romana Lesjak, gre med Črno in Šolto za prijateljsko sodelovanje, ki ima tako za krajane Črne kot Šolte velik pomen.

“Že pred leti se je porodila ideja, da se prijateljsko sodelovanje društev in našega kraja razširi tudi na obe občini – Občino Črna na Koroškem in Občino Šolta. Sklep o podpisu listine je bil sprejet julija 2012 na našem Občinskem svetu, sama listina pa je bila podpisana že avgusta istega leta na Šolti. Od takrat naprej potekajo redne izmenjave med Črno in Šolto, vsako leto se na gostovanje na Šolto odpravi druga skupina oz. društvo. Danes zvečer pa v Črni pričakujemo en avtobus gostov s Šolte, ki bodo do nedelje nastanjeni v našem hotelu, seveda pa bodo sodelovali tudi na sobotni prireditvi, obiskali pa bodo najverjetneje tudi Podzemlje Pece, če jim bo le čas dopuščal, je razložila Lesjakova.

Foto: KUD Šolta – leta 2017 so osvojili tretje mesto in prejeli nagrado za najboljše kuhano vino

Člani društva niso želeli razkriti, kaj bodo v Črni zgradili letos, so pa povedali, da v Črno ne pridejo praznih rok, da bodo s seboj prinesli tudi nagrado, ki jo bo prejel nekdo na sobotni prireditvi. In sicer poklanja Turistična skupnost Občine Šolta 4 nočitve za 8 oseb na otoku Šolta. Kot pravijo, se gradnje že zelo veselijo, ponosni so, da so na »gradovih« v preteklih letih prejeli nagrado za tretje mesto in tudi nagrado za najboljše kuhano vino.

Foto: Občina Črna na Koroškem

Torej prisrčno vabljeni v Črno, kjer se ta vikend obeta pester in zanimiv program. Ne pozabite, da se še vedno lahko prijavite tako za gradnjo snežnih skulptur kot tudi na tradicionalni nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža. Naj omenimo, da bodo najhitrejši in najpočasnejši udeleženci slaloma nagrajeni, najboljši trije iz vsake kategorije, pa bodo prejeli kolajno.

27. Gradovi kralja Matjaža na novi lokaciji

Dogodki