FOTO in VIDEO: V Božičnem Vojniku razstavlja tudi Korošec Rudi Novak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
E-pošta
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Če se še niste odločili, kam bi se podali na današnji izlet, imate še zadnjo možnost, da obiščete Božični Vojnik, ki z današnjim zaključnim koncertom, zapira vrata za ljubitelje jaslic in božičnih zgodb do decembra, ko bo mesto spet zaživelo v soju prazničnih luči in čudovitih jaslic.

Največja takšna prireditev v Sloveniji tudi tokrat poteka v znamenju razstave notranjih in zunanjih jaslic, gastronomske ponudbe, praznične tržnice ter kulturnih dogodkov. Vsak dan si jo ogleda veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Prav tako je bila gneča tudi med našim obiskom Vojnika, med obiskovalci smo med drugim zasledili poslanca Evropskega parlamenta, Lojzeta Peterleta.

Božični Vojnik je tudi letos narejen z ljubeznijo, zato boste tudi vi ob izvirnih podobah svete družine začutili toploto v žilah in ogenj v srcu, ko se boste sprehodili mimo vseh jaslic, ki so jih v večini za razstavo prispevali domačini, nekaj pa tudi ljubiteljski ustvarjalci iz vseh koncev Slovenije, med drugim tudi s Koroške. V Jernejevem domu namreč razstavlja med drugim tudi rezbar Rudi Novak iz Mežice. Postavljene so delno na dvoriščih hiš, na treh ulicah okoli župnijske cerkve in v Jernejevem domu.

»Človek hodi vse hitreje in vse bolj brezbrižno mimo soljudi. Božični Vojnik ustavlja korake v tišini in lepoti božične zgodbe. Vsakdanjik zahteva od nas hitenje in prizadevanje za zemeljskimi dobrinami. Božični Vojnik nas umirja in daje našim dušam toplino in upanje. Ob ogledu Božičnega Vojnika, tega največjega slovenskega dogodka, kjer vas čaka več kot 230 jaslic in podob svete družine, lahko ponovno najdete izvire žive vode, ki tečejo k našim koreninam,« so zapisali ustvarjalci Božičnega Vojnika.

In tako tudi je. V Vojniku se je v teh dneh ustavil čas, o čemer smo se prepričali tudi mi. Ob pogledu na vse lučke, jaslice … vsakemu zastane dih, verjetno ni posameznika, ki ne bi za trenutek obstal in se začudil nad videnim. Če že ne nad vsem, kar je razstavljeno, pa nad dejstvom, kako odprti so domačini v Vojniku, kako gostoljubni in medsebojno povezani, da lahko brez znane »slovenske fovšije« izpeljejo dogodek, kot je Božični Vojnik.

Letos je na ogled več kot 230 jaslic, takšnih in drugačnih. Narejene so iz različnih materialov, lesa, železa, papirja, slame … V vsaki ulici se lahko tudi okrepčate, domačini ponujajo tople napitke, pa tudi za pod zob se kaj najde. Na praznično obloženih stojnicah oziroma v lesenih hiškah lahko kupite spominke, izdelke domače obrti in manjša darila. Že na vhodu pa vas bo pozdravila maskota Hojko, ki bo predvsem otroke popeljala skozi pravljični svet.

Razstavo jaslic na prostem si lahko ogledate še danes, in sicer od jutra do noči, jaslice v Jernejevem domu in zgodbo Božičnega Vojnika pa od 16.00 do 20. ure. Danes ob 17:00 pa v župnijski cerkvi Vojnik pripravljajo tudi Božični koncert vojniških pevskih zborov in solistov. Vstopnine ni, lahko pa darujete kakšen evro v škatlico za prostovoljne prispevke.

Iz iste kategorije

Iz istega kraja

Close Menu