Search
Close this search box.

65-letnico ansambla bodo Štirje kovači obeležili z razstavo in koncertom (FOTO)

Štirje kovači, naš najstarejši narodno-zabavni ansambel, ki neprekinjeno deluje že od leta 1954, letos praznuje 65 let.

Le kdo ne pozna skladb, kot so “Kam le čas beži?”, “Mala solzica”, “Pridi zvečer” in “Rženova Tinka”? To so skladbe enega izmed najstarejših ansamblov, ki deluje v Sloveniji, Štirih kovačev, ki letos obeležuje 65-letnico svojega delovanja.

Ansambel je ime dobil, ker so ustanovni člani, štirje fantje, takrat bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne Kos v Slovenj Gradcu. Ustanovni člani so bili Maks Klančnik, Viktor Breznik, Tine Lakovšek in Franc Šegovc. Zasedba se je skozi leta spreminjala, sedaj pa zasedbo sestavljajo Franc Šegovc, ki je tudi vodja ansambla in njegova žena Hermina Šegovc, Leopold Krajnc, Viktor Vrhovnik, Jože in Srečko Sedar ter Zdenko Zdovc.

Ansambel se je v vseh letih delovanja odpravil na več gostovanj, med njimi so opravili turneje po ZDA, Kanadi in Zahodni Evropi, nastopali pa so po Nemčiji, Švici, Avstriji, Italiji, tudi v državah nekdanje Jugoslavije. V svojih 65 delovanja so izdali preko 40 plošč in prejeli številne nagrade. Za skladbo “Kam le čas beži” so leta 2000 prejeli nagrado Zlati petelin, skladba pa je bila tudi proglašena za vižo stoletja. Prejeli so tudi Priznanje za človekoljubno delo, vodja Franc Šegovc pa je bil leta 1997 okronan za kralja polk in valčkov. Izdali so tudi več pesmaric in nekaj zvezkov z notnimi gradivi, med njimi tudi take, ki so primerne za pihalne godbe. Leta 2015 so izšle Šegovčeve melodije, v katerem je zapisanih preko 750 skladb, v kateri je zbral notne zapise. Kot da to ni dovolj, pa je Franc Šegovc s pomočjo svoje žene Hermine izdal knjigo “Naš pobej bo muzikant”, v kateri opisuje glasbeno pot svojega ansambla.

Letošnjo 65. obletnico delovanja bomo na Koroškem obeležili z dvema dogodkoma. Prvi je otvoritev dokumentarne razstave, ki bo 17. maja 2019 ob 18:00 uri v Koroškem pokrajinskem muzeju Slovenj Gradec. Razstava bo obiskovalce kronološko popeljala skozi 65 let ustvarjanja najstarejšega slovenskega narodno-zabavnega ansambla. Mogoče si jo bo ogledati vse do konca leta, vsebinski del razstave pa sta danes na novinarski konferenci v Koroškem pokrajinskem muzeju predstavila direktor Koroškega pokrajinskega muzeja mag. Tadej Pungartnik in soavtorica razstave, ga. Valerija Grabner.

Drugi dogodek, ki se bo ob visoki obletnici zgodil, pa je koncert “Kam le čas beži”, na katerem bodo Štirje kovači zaigrali skupaj z Modrijani, Družino Breznik in Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Ravne na Koroškem. Koncert bo v nedeljo, 19. maja 2019 ob 18:00 v Športni dvorani v Slovenj Gradcu. Koncert soorganizirajo Franjo Murko, Andrej Breznik in Lucija Fink, prireditev bosta povezovala Blaž Švab in Darja Gajšek, nastopili pa bodo tudi znani slovenski obrazi: Boris Kopitar, Vinko Šimek, Smilja Baranja, Jože Galič in Andrej Hofer. Dogodek bo posnela in predvajala tudi Televizija Slovenija. Vstopnice za koncert, ki jih je mogoče kupiti na Petrolovih bencinskih servisih in poštah po Sloveniji, so prav tako tudi vstopnice za ogled razstave.

Naj zaključimo z besedami g. Franca Šegovca iz današnje novinarske konference: “Vedno se spominjam svetlih dogodkov, to nas gor drži. Zato vedno pojem in pišem  svetlih rečeh, kot je na primer moja knjiga “Naš pobej bo muzikant”. Četudi vemo, da ima dan tudi temni del. Ampak … tisti je za spanje.”

Dogodki

Štirje kovači, naš najstarejši narodno-zabavni ansambel, ki neprekinjeno deluje že od leta 1954, letos praznuje 65 let.