3. festival Guštanj napoveduje vrhunsko glasbo, okusno “koroško košto”, pravo “gavdo”, z malo sreče pa lahko osvojite tudi Citroën ali Peugeot

  • Festival Guštanj

V petek, 16. avgusta 2019, bo pred pročeljem idiličnega grajskega parka na Ravnah potekal festival Guštanj, ki ga že tretje leto zapored prireja Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem. Tokrat pa ne bodo poskrbeli le za ljubitelje dobre domače glasbe, ampak tudi za vse sladokusce, ki bodo lahko uživali v okusih “koroške košte”.

Guštanj 2019, 16. 8. 2019 ob 20.00, Na gradu 6, 2390 Ravne na Koroškem. Že tretjič na Koroškem!

Festival Guštanj je čisto svež festival, katerega namen je ohranjati in spodbujati slovensko tradicijo narodno-zabavne glasbe, jo spoštovati in graditi. Tako bodo letos ansambli že tretjič zapored dobili priložnost, da se predstavijo koroškemu občinstvu kot tudi širše, organizatorji pa želijo skupaj z nastopajočimi tudi tokrat pričarati lep večer v duhu spoštovanja narodno-zabavne tradicije.

Letošnja novost na festivalu bo Koroška kuhína, tokrat malo drugače, na drugi lokaciji in v večernih urah, ki bo obiskovalcem že od 18.00 naprej ponujala okusne kulinarične dobrote. Ponudniki, ki se bodo predstavili:

FOTO: Katja Golob

S kuhíno želijo tako organizatorji kot tudi gostinci pokazati, da Koroška na nobenem področju ne zaostaja za preostalo Slovenijo. Tudi v kulinariki se namreč lahko s tradicionalnimi koroškimi jedmi enakovredno postavljamo ob bok katerikoli regiji, ki je svojo gostinsko ponudbo živahneje promovirala že v preteklosti.

Na festivalu Guštanj 2019 bodo nastopili: ansambel Kvinta, ansambel Gregorja Kobala, ansambel Marka Gostenčnika, ansambel Opoj, ansambel Roka Kastelca, ansambel Toni, ansambel Jug, Extra kvintet, Srčni muzikanti.

Na festivalu se bodo tudi tokrat v živo predstavili ansambli, ki za svoje izvajanje uporabljajo instrumente, značilne za slovensko narodno-zabavno glasbo (uporaba bobnov, računalniških vmesnikov in instrumentov, ki elektronsko proizvajajo zvok, ni dovoljena). Vsak sodelujoč ansambel se bo predstavil z dvema skladbama, in sicer z eno, ki je iz zakladnice narodno-zabavne glasbe (že predvajana v javnosti) in drugo, ki je izvirna lastna skladba ansambla, ter še ni bila nikoli javno predvajana, v nikakršni obliki.

Sodelujoči ansambli se bodo potegovali za več nagrad. Med drugim za nagrado strokovne komisije (nagrada za najboljšo izvirno skladbo – plaketa ter nagrada za najboljše besedilo lastne skladbe – plaketa). Podelili bodo tudi nagrado občinstva za najboljšo izvedbo skladbe (plaketa in denarna nagrada v vrednosti 150 EUR) ter tri nagrade festivala Guštanj; prva nagrada za absolutnega zmagovalca festivala (snemanje videospota v vrednosti 1200 EUR), druga nagrada (snemanje treh skladb v studiu v vrednosti 700 EUR) ter tretja nagrada v vrednosti 200 EUR.

Naj spomnimo, da so lani prvo nagrado prejeli člani ansambla Dar, ki jim je strokovna komisija dodelila tudi največ točk za najboljšo melodijo, drugo nagrado je prejel ansambel Kvinta, tretjo pa ansambel Blaža Hutevca. Občinstvo je za najboljšo skladbo največ glasov namenilo ansamblu Hopla. Strokovna komisija pa je za najboljše besedilo nagradila Vižarje.

Po končanem festivalnem delu sledi zabava z ansamblom Pajdaši. Več o festivalu, ki si ga lahko ogledate brezplačno, saj je vstop prost, lahko najdete TUKAJ.

V okviru festivala pa lahko z malo sreče osvojite tudi lepo nagrado. Fotografirajte se ob Avto center Ravne avtu, ki bo na prizorišču, nakar jim posneto fotografijo pošljite na FB (pod zasebno sporočilo). V ponedeljek bodo vse fotografije objavili v album. Tista, ki bo prejela največ všečkov, je zmagovalna in zmagovalec prejme avto (Citroën ali Peugeot) za vikend!

Preberite tudi Peter Stočko: “Jaz vas imam za moje stranke in brez vas, ne bi bilo nas” (VIDEO in FOTO).

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila