Zlati kamen 2019: Črno na Koroškem odlikuje skrb za zdravo življenje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
E-pošta
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

O tem, da se je Črna uvrstila v finalni izbor za nagrado Zlati kamen 2019 za razvojno najbolj prodorno občino, smo že poročali. S čim pa je Črna prepričala komisijo, pa vam bomo razkrili danes. Na spletni strani Zlati kamen so namreč predstavili izbrane dobre prakse, ki so jih odkrili pri dvanajstih občinah v letošnjem finalu in od katerih se lahko veliko naučimo.

FOTO: Facebook Občina Črna na Koroškem

Kot navajajo organizatorji izbora, jih je v Črni prepričala skrb za zdravo življenje. »Le malo občin daje toliko pozornosti elementom zdravega življenja kot v Črni na Koroškem, kar zagotovo ni naključje glede na slabo zdravstveno stanje prebivalcev (velik delež bolniških odsotnosti in visoka stopnja umrljivosti pri mlajših od 65 let). Oblikovali so lokalno skupino za zdravje, ki vključuje in povezuje lokalne nevladne organizacije, zdravstveni dom, šolo, vrtec, lokalno skupnost, Center za usposabljanje, delo in varstvo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje. Akcijski načrt, strategija in katalog aktivnosti temeljijo na merljivih in standardiziranih kazalnikih (sistem Zdravje v občini).«

»Številne aktivnosti so preventivne narave in povezane z zdravim načinom življenja, z njimi pa obveščajo in osveščajo krajane. Potrebno je omeniti ustaljena tedenska aktivnost na stadionu »Zdrava Črna teče«, kjer tečejo otroci in njihove družine. Pri tem ni pomembna le fizična aktivnost, ampak tudi povezovanje, druženje in s tem psihično počutje.«

»V Črni sodelujejo tudi v regijskih projektih za ranljive ciljne skupine – prav na tem področju pa so v kraju že dlje časa precej aktivni. Naj omenimo, da je prav v Črni nastala prva bivalna skupnost za integrirano življenje oseb z motnjami v duševnem razvoju. Ustanovili so jo že pred tridesetimi leti in nudi bivanje več kot 220 osebam (2017),« je v obrazložitvi zapisano na spletni strani Zlati kamen.

Pri Črnomlju so izpostavili vključevanje prebivalcev v razvojne aktivnosti, Grad jih je prepričal s Parkom Goričko in Vulkanijo, Novo mesto so zaznamovali uspešni občani kot gradnik identitete, Ormož izvirni elementi kulturne ponudbe, Pivko Park vojaške zgodovine, Ptuj trajnostna mobilnost, Radovljico destinacijska znamka Radol’ca pristno sladka. Za Šmarje pri Jelšah so poudarili Muzej baroka, v Trebnjem odličnost kot vrednoto, v Zrečah Sklad za ohranjanje narave Pohorja in za Žiri Žirovski občasnik.

Celotne opise za vseh dvanajst finalistk najdete TUKAJ.

Vir: Spletna stran Zlati kamen

Iz iste kategorije

Iz istega kraja