Search
Close this search box.

Zlati kamen 2019 za Mestno občino Novo mesto. Med prejemniki priznanj tudi Črna

Med dvanajstimi finalistkami je Zlati kamen 2019 za razvojno najbolj prodorno občino prejela Mestna občina Novo mesto, ki je bila tudi regijska zmagovalka v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Med dvanajstimi finalistkami je bila tudi Občina Črna na Koroškem. Regijska zmagovalka za zahodno Slovenijo je Pivka, v regiji od Koroške do Posavja je zmagala Občina Šmarje pri Jelšah, v vzhodni Sloveniji pa Občina Grad.

V Kristalni palači v ljubljanskem centru BTC so na današnjem srečanju slovenskih županov in konferenci o razvoju na lokalni ravni Zlati kamen slovesno razglasili regijske zmagovalke in občino, ki je prejela nagrado Zlati kamen 2019. Častni govornik na letošnji podelitvi je bil predsednik vlade RS Marjan Šarec.

Vsakoletno tradicionalno srečanje občin Slovenije, konferenca Zlati kamen, je prerasla v enega največjih in najpomembnejših dogodkov na tem področju v Sloveniji, ki se ga vsako leto udeleži približno 150 udeležencev iz slovenskih občinskih predstavnikov in predstavnikov ostalih zainteresiranih javnosti iz zasebnega in javnega sektorja. Gre za edini tako velik dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. Priznanje v okviru izbora podeljujejo najvišji predstavniki vlade, strokovnega sveta Zlatega kamna in zmagovalnih občin.

Nagrado Zlati kamen prejme vsako leto razvojno najbolj prodorna občina. Leta 2018 je nagrado prejelo Kočevje za razvojni preobrat iz odročnega in celo razvojno travmatiziranega kraja v dinamično in v prihodnost usmerjeno lokalno skupnost. Pri izboru Strokovni svet projekta vsako leto pretresa celovit razvoj krajev, ob tem pa nekoliko večji poudarek daje izbranemu posameznemu elementu. Letos je to kultura kot razvojni vzvod kraja.

Za izbor razvojno najprodornejše slovenske občine za leto 2019 so Slovenijo razdelili na štiri dele. Letošnje finalistke iz vzhodne Slovenije so bile Grad, Ormož in Ptuj. Iz regije med Koroško in Posavjem so se v finale uvrstile občine Črna na Koroškem, Šmarje pri Jelšah in Zreče. Finalistke iz osrednje in jugovzhodne Slovenije pa so bile občine Črnomelj, Novo mesto in Trebnje. Med občinami iz zahodne Slovenije so se v končni izbor uvrstile Pivka, Radovljica in Žiri.

Ob tem je županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak povedala: »Ponosni smo, da so drugi prepoznali Črno kot razvojno prodorno občino. Današnje priznanje nam daje vodilo za še boljše delo v prihodnje.«

Iskrene čestitke vsem finalistom, še posebej pa najboljšim.

Dogodki