Pri Peršatovih na Jamnici je svinja skotila 27 pujskov

Plemenske svinje po navadi skotijo po deset do petnajst mladičkov, več pa so že redki primeri. Zato so bili pri Peršatovih (Kertovih) na Jamnici kar presenečeni, ko je pri njih v začetku avgusta prikukalo na svet kar 27 pujskov.

Kmetija Peršat se nahaja nad Prevaljami, na nadmorski višini okoli 800 metrov, na njej pa kmetujeta Damjan in Majda Kert z družino. Njihova glavna panoga je živinoreja, čeprav se, kot sta nam povedala, ukvarjajo z vsako stvarjo po malem. Pri njih najdete poleg goveda še pujske, kokoške, race … Nekaj imajo tudi gozda, sadnega drevja, travnikov in pašnikov. Hrano pa pridelujejo za lastne potrebe. Gospodinja Majda je še obrazložila, da zgolj od kmetije ne bi mogli (pre)živeti, zato hodi Damjan poleg tega, da kmetuje doma, tudi v službo.

Kot rečeno, imajo na kmetiji pri Peršatovih tudi nekaj prašičev, vendar niso vajeni, da bi svinja skotila toliko mladičkov. Kot je povedal gospodar Damjan, jih je to število 27 kar malo presenetilo, saj niso bili vajeni, da bi ena svinja skotila toliko mladičkov. »To je največ do zdaj. Pred leti je ena svinja skotila 19 prašičkov, ta zdaj pa je postavila rekord. Čeprav se je v skoraj istem času tudi ne eni od kmetij v sosednji vasi skotilo 25 prašičkov. Kar kaže na plodno leto,« je v smehu razložil Damjan.

Pred dnevi pa so se razveselili tudi 14 mladičkov.

Pri tem naj še omenimo, da glede na legendo, domačijo varuje lesen križ z razpelom in Križanim, ki stoji ob robu domačega dvorišča, na desni strani, ter gleda na hišo in gospodarsko poslopje. Lesen križ Kristusa, ki je pritrjen na leseno znamenje ob hiši Peršatove domačije, je bil sprva na Peršatovem mlinu, ki pa ga ni več. Da bi ta križ ohranili, so postavili leseno znamenje, na katero so pritrdili ta križ iz mlina. Na mlinu je bil že od nekdaj. Po propadu mlina ga je hotel Tevž Kert, ki je izdeloval grablje in drugo leseno orodje, priditi na svojo hišico ob domačiji. Nakar so ga postavili na novo, za dober namen in srečo pri hiši. Nazadnje je bil obnovljen leta 1997.

Morda pa je ravno križ pripomogel k srečnemu dogodku, da so se pri Kertovih lahko razveselili tolikšnega števila mladih pujskov.

Dogodki