Search
Close this search box.

Zgodovinski dosežek Korošice Janje Garnbret (FOTO)

Janja Garnbret se je z izjemnim nastopom v Hačiodžiju na Japonskem v finalu kombinacije vpisala v zgodovino. Nikomur pred njo še ni uspelo zmagati na istem prvenstvu v treh različnih disciplinah, danes pa je Janja osvojila še svojo tretjo zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju.

“To je neverjetno! Letos imam že sanjsko bavansko sezono, da sem osvojila še tri naslove svetovne prvakinje, pa je res neverjetno. Ne bi si mogla želeti česa boljšega,” je žarela Janja Garnbret (Šaleški AO), edina v zgodovini športnega plezanja, ki je na istem prvenstvu osvojila zlato v treh različnih disciplinah, potem ko je letos že postavila zgodovinski mejnik v svetovnem pokalu z nizom šestih zaporednih zmag v balvanskem plezanju, so zapisali na portalu Planinske zveze Slovenije.

V finalu kombinacije so dekleta nastopila v treh kategorijah: najprej v hitrostni, nato v balvanski ter na koncu še v težavnostni kategoriji. Kočno uvrstitev je določil zmnožek uvrstitev v vseh treh disciplinah, kjer je bil njen skupni zmnožek 12. Janja Garnbret je v hitrosti dosegla šesto mesto, na balvanih se je uvrstila na drugo mesto ter se tako zavihtela na skupno četrto mesto, v težavnostni kategoriji pa je najhitreje osvojila vrh smeri ter tako povedla v zmnožku. Na drugo mesto se je uvrstila Japonka Akiyo Noguchi (21), tretje pa Britanka Shauna Coxsey (42).

“V hitrosti sem dvakrat zdrsnila, a nisem razmišljala o ničemer, ker ni konec, dokler ni konca tekme. Če ti hitrost ne gre najbolje, imaš še vedno balvane, po njih še vedno težavnost. Ohranila sem mirno glavo in se osredotočila na balvane. Res jih nisem začela najbolje, a drugega splezala v prvem poskusu, tudi po prvem ohranila mirno glavo in uživala naprej, tretjega balvana ni splezala nobena, tako da se je odlično izteklo. Pred težavnostjo sem vedela, da je Ai splezala smer in sem vedela, da jo moram tudi sama, če si želim to zlato kolajno. Preplezala sem jo brez pritiska, zaupala sem vase in res uživala v tej smeri, tako da se je izteklo odlično,” se je smejalo prvi dami športnega plezanja, so še zapisali na Planinski zvezi Slovenije.

Tretja zmaga Janje Garnbret na svetovnem prvenstvu.
FOTO: PZS, Manca Ogrin

Janja Garnbret ima na SP-jih sedem medalj (kar je največ v zgodovini), je prva, ki je ubranila naslov na balvanih, prva, ki je ubranila naslov v kombinaciji in prva, ki je ne enem prvenstvu osvojila tri zlate medalje.

Naj še spomnimo, da je na tekmi, ki je potekala 13. avgusta 2019 v balvanih Janja Garnbret potrdila vrhunsko formo in osvojila naslov svetovne prvakinje v balvanih in tako ubranila lanski naslov iz Innsbrucka. V finalu je v njenem slogu premagala vse tekmice. Igraje je preplezala uvodna in zadnji balvan, preglavice ji je povzročal zgolj tretji. Naslov svetovne podprvakinje je ubranila Japonka Akiyo Noguchi, tretje mesto pa je osvojila Britanka Shauna Coxey.

15. avgusta 2019 so slovenske plezalke zopet poskrbele za nepozaben dan. Korošica Janja Garnbret je postala svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju njen uspeh sta dopolnili Mia Krampl, ki je postala svetovna podprvakinja ter. Vita Lukan, ki je finale končala na sedmem mestu.Tretja je bila Japonka Ai Mori.

Janja, BRAVO in ISKRENE čestitke!

VIR: PZS

Dogodki