Zaradi koronavirusa za 14 dni zapirajo kamniško osnovno šolo

učilnica

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku.

Minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da obstaja sicer majhna možnost za prenos virusa, vendar pa gre za nujen ukrep, da bi preprečili širjenje koronavirusa.

Ukrep o zaprtju so sprejeli v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje, epidemiologi in predstavniki lokalnih skupnosti. “Zaprtje šol je ukrep, ki ga bomo zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko,” je dodal.

PREBERITE TUDI: Dva nova primera okužbe v severovzhodni Sloveniji, dva tudi na Notranjskem

Ena izmed zaposlenih je bila namreč na testu pozitivna in čeprav obstaja majhna možnost za prenos virusa, so s soglasjem stroke in lokalnih oblasti sprejeli odločitev o zaprtju šole in napotitvi učenk in učencev v samoizolacjo. Civilna zaščita že evakuira osnovno šolo.

“V tem času naj otroci, njihovi svojci in zaposleni spremljajo svoje zdravstveno stanje in upoštevajo navodila in priporočila NIJZ ter medicinskih strokovnjakov. Najbolj ogrožena skupina za okužbe z novim koronavirusom so starejši. Pozivamo vse, naj omejijo stik otrok s starejšimi, ki spadajo v rizično skupino, to so babice in dedki. Zavedam se, da takšni ukrepi na prvi pogled delujejo brezsrčno, vendar se moramo zavedati dejstev, zaupati znanosti ter stroki ter se držati vseh ukrepov in navodil, ker bodo omejili širjenje koronavirsa,” je dodal.

PREBERITE TUDI: Koronavirus – kam nasloviti vprašanja?

Več informacij bo znanih na opoldanski novinarski konferenci, na kateri bodo spregovorili minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka na MIZŠ Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Preberi še:  WHO proti potrdilom o cepljenju kot pogoju za mednarodna potovanja

Število okuženih z novim koronavirusom se sicer v Sloveniji povečuje, novice o novih potrjenih primerih prihajajo iz različnih delov države. UKC Maribor je prek Twitterja sporočil, da na severovzhodu države danes beležijo dva nova primera okužbe. Dva nova primera naj bi bila tudi na Notranjskem.

Nazadnje so pristojni v torek sporočili, da je v Sloveniji potrjenih 34 okužb.

Več iz istega kraja

Več iz istega kraja

prijavi se

prijavi se v svoj račun