Kljub širitvi primerov Covid-19 na finančnih trgih prevladuje pozitiven sentiment

Glede na dejstvo, da se v ZDA in tudi drugod po severni polobli sveta število okužb s Covid-19 ponovno povečuje, ne moremo iti mimo tveganja po morebitnem ponovnem omejevanju normalnega ekonomskega delovanja za namene omejevanja širitve Covid-19. Po drugi strani pa moramo razumeti, da vlagatelji ne morajo ignorirati precedenčne denarne ekspanzije s strani svetovnih centralnih bank, kakor tudi ne morejo ignorirati nizkih obrestnih mer na vezavo in ležarin na višje depozite pri bankah.

Posledično vlagatelji na kapitalskih trgih kupujejo delnice podjetij dokler so te še relativno poceni. Vlagatelji tudi ne morejo ignorirati umiritev trenj glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, kakor tudi ne morejo ignorirati napovedi glede morebitnih investicij v ameriško infrastrukturo. Ob vsem tem pa aktualni makroekonomski podatki govorijo o hitri vrnitvi ponudbe in povpraševanja v Evropi, ZDA in na Kitajskem.

Zaradi zgoraj navedenih razlogov ne čudi, da smo v preteklem tednu dni bili ponovno priča rastem tečajev na svetovnih delniških trgih. Svetovni indeks W1DOW (Dow Jones Global), merjen v evrih, je v preteklem tednu pridobil 2,5 % (vse v nadaljevanju podane donosnosti so merjene v evrih). Ameriški delniški indeksi S&P 500, Dow Jones  in NASDAQ so pridobili 1,9%, 1,2% in 3,6%. Pomembnejši evropski indeksi so se tudi odrezali dobro. Nemški indeks DAX je pridobil 3%, medtem ko sta francoski CAC in italijanski FTSEMIB indeks pridobila 2,7 % in 2,8%. Indeks S&P Europe 600, ki je sestavljen iz največjih 600 evropskih podjetij, pa je v preteklem tednu dni pridobil 2,7%. Slovenski indeks SBITOP se je v zadajem tednu dni odrezal nekoliko slabše, saj se mu je tečaj v tem obdobju spremenil za -0,1%. Skorajda 10% so pridobile cene nafte, zlato pa nekaj manj kot dva odstotka.

Z naslednjim mesecem se bo začela sezona objav poslovnih izidov podjetij za katero se pričakuje nadaljevanje rasti dobičkonosnosti v tehnološkem sektorju oziroma sektorju programske opreme in v zdravstvenem sektorju, medtem ko lahko pričakujemo slabše rezultate v industrijskem in turističnem sektorju gospodarstva.

mag. Lojze Kozole

ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja