Search
Close this search box.

Znana najboljša inovacija hackatona 2019 (FOTO)

Kako s pomočjo velike količine odprtih podatkov in tehnologije poiskati nove načine za izboljšanje dela na področju varnosti in mobilnosti? Kako bi lahko policisti in mestni redarji postali še dostopnejši za državljane, tudi s pomočjo tehnologije, npr. različnih mobilnih aplikacij?

Takšna in podobna vprašanja so si pobudniki letošnjega hackathona Ministrstvo za javno upravo, Policija in Mestno redarstvo – Mestne občine Ljubljana zastavili že poleti, ko je ideja za vsebino dogodka šele zorela.

22. oktobra 2019 je v prostorih Policijske postaje Ljubljana Moste potekala predstavitev in razglasitev zmagovalnih rešitev hackathona 2019 na temo Moja varnost in mobilnost. Osrednji, kreativni del je sicer potekal že v soboto in nedeljo, 5. in 6. oktobra 2019, v ABC Hub-u, ko so je 10 ekip iskalo nove uporabne idejne rešitve in tehnologije na področju zagotavljanja varnosti in mobilnosti.

Izmed vseh predstavljenih rešitev, je strokovna komisija ob koncu kreativnega vikenda izbrala 6 najboljših ekip, ki so na zaključnem dogodku še enkrat predstavile dopolnjene in dodelane rešitve, občinstvo pa je na koncu izglasovalo najboljše tri, ki so prejele tudi denarne nagrade: za prvo mesto 2500 evrov, drugo 1500 in tretje 1000 evrov.

Prvo mesto: ekipa Veverice (Varuh)

Ekipa je predstavila predlog mobilne aplikacije za mladostnike, ki vsebuje najhitrejše možno iskanje varne točke v primeru ogroženosti. Izpostavili so problem neenakomerne razporejenosti varnih točk v Sloveniji, kot rešitev pa predlagajo uvedbo dodatnih mobilnih varnih točk – registracija zaupanja vredne osebe kot mobilna varna točka in prikaz teh točk na zemljevidu.

Drugo mesto: ekipa Šveps (Moja varnost)

Ekipa je pripravila celovito rešitev v obliki mobilne aplikacije za državljane in tujce, ki vsebuje podatke o okolici, kjer je mogoče na zemljevidu videti pomembne splošne informacije (nesreče, radarje, bolnišnice, kritične točke ipd.). Ponuja neposredno komunikacijo s policijo v obliki interventnega klica.

Dodatno ponuja enostavno plačevanje parkirnin. Predlaga tudi interaktivne možnosti sodelovanja s policijo v obliki anonimnih prijav, omogoča aktivno sodelovanje pri iskanju pogrešanih oseb, ponuja navodila za reševanje življenj. Državljane pa pri tem motivira s sistemom nagrajevanja. Ekipa je izpostavila možnost razvoja tudi posebne verzije za starejše in tujce.

Tretje mesto: ekipa Full Inn (Kolo varnik)

Predstavljena rešitev naslavlja problem kraj koles in posledično tudi drugih predmetov. Rešuje primer pomanjkanja informacij o ukradenem kolesu, ki jih potrebuje policija. S tem omogoča večjo raziskanost tovrstnih kaznivih dejanj. Predvideva se registracija že ob nakupu kolesa ter možnost takojšnjega zavarovanja kolesa.

Projekt je potekal v sodelovanju več institucij: Ministrstva za javno upravo, Policije, Mestnega redarstva – Mestne občine Ljubljana, ABC Pospeševalnika in Tehnološkega parka Ljubljana, pri oblikovanju tehnoloških rešitev pa sodelujejo tudi številni tehnološki partnerji: Microsoft, IBM, Comtrade, XLAB in GDi ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru in Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani.

Vir: policija.si

Dogodki

Kako s pomočjo velike količine odprtih podatkov in tehnologije poiskati nove načine za izboljšanje dela na področju varnosti in mobilnosti? Kako bi lahko policisti in mestni redarji postali še dostopnejši za državljane, tudi s pomočjo tehnologije, npr. različnih mobilnih aplikacij?