Search
Close this search box.

Zaživela iniciativa Hoč’mo cesto!: Pričakovali bi, da bi bilo gradbišče celovito razvito, vendar ni (VIDEO in FOTO)

Danes je ob gradbišču odseka 3. razvojne osi Jenina potekala novinarska konferenca iniciative Hoč'mo cesto!, na kateri so novinarjem predstavili razloge za obuditev aktivnosti nekdanje Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

Tretja razvojna os je predvidena kot povezovalna cesta od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško in bo severno in jugovzhodno Slovenijo povezala z državnim avtocestnim križem. Zgradili naj bi jo do leta 2026, zdaj pa naj bi se ta rok, kot zatrjuje Aljaž Verhovnik, po zadnjih uradnih podatkih zamaknil za leto ali dve. Natančna analiza bo znana decembra.

VIDEO

Zamisli o izgradnji tretje razvojne osi so sicer stare pol stoletja, Korošci pa si zanjo glasno prizadevajo zadnjih 18 let. Med najbolj glasnimi podporniki hitre ceste proti Koroški je bila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os,  ki je pod vodstvom koordinatorja Aljaža Verhovnika izvedla številne aktivnosti. Predvsem je v pogovorih s pristojnimi opozarjala na nujnost izgradnje sodobne cestne povezave do Koroške, ki bo po mnenju mladinske iniciative prispevala k razvoju regije in preprečila nadaljnje odseljevanje mladih.

S prvo lopato na Koroškem je iniciativa končala svoje poslanstvo. Danes pa je, zaradi večmesečnih zamud pri gradnji hitre ceste na Koroško, ponovno začela z delovanjem v novi preobleki in pod novim imenom, Hoč’mo cesto.

Na pobudo predsednika Odbora za izgradnjo 3.razvojne osi, dr. Matica Tasiča, je bil namreč 3. novembra na ministrstvu za infrastrukturo sestanek na temo izgradnje 3. razvojne osi, na katerem je državna sekretarka Alenka Bratušek ponovno zagotovila, da je 3. razvojna os eden ključnih štirih projektov države in te vlade (2. tir, Karavanke, 3.r.os, potniški center Lj). Skupaj s predstavniki DARS-a je bilo ugotovljeno, da so aktivnosti in dela na severnem delu 3. razvojne osi v polnem teku. Za vsak posamezni odsek pa so bila  podrobno predstavljena tudi vsa dela in aktivnosti.

Preberite tudi: Na dogajanje glede gradnje 3. razvojne osi se je odzval tudi koroški poslanec Jani Prednik

Predsednik Odbora dr. Matic Tasič ter člana Aljaž Verhovnik in Tilen Klugler so ob tej priložnosti posebej opozorili na nekatera bistvena odstopanja od lastnih terminskih planov DARS a in s tem nastajajočih zamudah na določenih odsekih gradnje, predvsem pa pri pripravi DPN jev na odsekih Slovenj Gradec – Otiški vrh – Holmec. Vsebinski razlogi in ostale podrobnosti bodo pojasnjeni na naslednji koordinaciji sredi decembra letos,” ja po sestanku sporočil Tasič.

Aljaž Verhovnik pa je ob podatku, da na odseku Jenina (sklop F) pri Slovenj Gradcu gradbena dela potekajo s polletno zamudo, napovedal obuditev aktivnosti nekdanje Mladinske iniciative za 3. razvojno os, katere delovanje je v Slovenj Gradcu predstavil danes in kot kaže, jim načrtov ne manjka.

“Razlog za ponovno vzpostavitev iniciative je napočil prejšnji teden, ko je v Ljubljani po kar enem letu, potekala koordinacija za spremljanje gradnje 3. razvojne osi. Tam je bila napovedana novelacija časovnice izgradnje 3. razvojne osi zaradi zamikov, ki bodo pojasnjeni do decembra letos, so sporočili iz DARS, ki za državo gradi projekt 3. razvojne osi. Iniciativa HOČ`MO CESTO! z žalostjo ugotavlja, da so aktivnosti spremljanja projekta 3. razvojne osi v zadnjih dveh letih, ko je iniciativa najavila status »opazovalke«, potekale sicer naprej, vendar ne tako intenzivno. V preteklih obdobjih so srečanja koordinacij potekala tudi po 10-krat letno, na srečanjih pa je potekal tudi aktiven monitoring spremljanja časovnice projekta 3. razvojne osi,” je na tiskovni konferenci pojasnil Verhovnik.

“Iniciativa HOČ`MO CESTO! je do konec leta napovedala, da bo oživela spontane aktivnosti, kar bila tudi sicer njihova značilnost v preteklem obdobju. Ker se občani z vprašanji po informacijah o 3. razvojni osi še vedno obračajo na iniciativo, bo ta vzpostavila prenovljen portal www.hocmocesto.si, kjer bodo javnosti na voljo vse razpoložljive informacije o projektu 3. razvojne osi. Poleg tega iniciativa pričakuje, da bo monitoring v obliki srečanj koordinacije potekal vsaj na vsake dva meseca. Zato bo Iniciativa HOČ`MO CESTO! pripravila tudi nov semafor za spremljanje novelirane časovnice realizacije 3. razvojne osi. Iniciativa bo do konca leta pripravila tudi omizje, na katerega bo povabila vse pristojne službe, da koroški javnosti predstavijo vse informacije v zvezi s potekom projekta 3. razvojne osi na Koroško,” je dodal.

FOTOGALERIJA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Gregor
Gregor
1 leto nazaj

LoL! Kaj ste pa pričakovali od nesposobne leve vlade! Pod levimi vladami se država NIKOLI ni razvijala! Koroška še manj!

Dogodki

Danes je ob gradbišču odseka 3. razvojne osi Jenina potekala novinarska konferenca iniciative Hoč'mo cesto!, na kateri so novinarjem predstavili razloge za obuditev aktivnosti nekdanje Mladinske iniciative za 3. razvojno os.