Search
Close this search box.

Zaradi prisotnosti ene najnevarnejših bakterij odpoklicali ta izdelek

Podjetje Mercator je obvestilo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da izvaja odpoklic zamrznjene ribe, v kateri je bila ugotovljena prisotnost bakterije listerije (lastna kontrola nosilca živilske dejavnosti).
Fotografija je simbolična

Podatki o proizvodu:

  • zamrznjena riba
  • Tržno ime: File vitki som panga Mercator Ocean
  • Serija/lot: 21521
  • Rok uporabe do: 14.2.2022
  • Pakiranje: 900 g
  • Črtna koda: 3838900950067

Proizvod se prodaja v trgovski verigi Mercator.

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

V obvestilu za javnost piše: “Odpoklic zamrznjene ribe je bil odrejen zaradi prisotnosti bakterije listerija“. Bakterija povzroča bolezen listeriozo, je je lahko tudi smrtonosna.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

SIMPTOMI:

Listerioza je v Sloveniji razmeroma redka bolezen. Večina zdravih ljudi jo preboli v nekaj dneh. Blaga okužba poteka bodisi z gripi podobnimi simptomi, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, bodisi s simptomi prebavnih motenj, kot so driska, slabost in bruhanje.

Bolj ogroženi so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, kronični bolniki, otroci in starostniki, pri katerih se lahko okužba razvije v dolgotrajne, resne in celo življenje ogrožajoče simptome. Okužba pri njih poteka kot hudo sistemsko obolenje z vnetjem možganskih ovojnic (meningitis) ter septikemijo in s celo 50-odstotno stopnjo smrtnost.

Če imate katerega od teh simptomov in ste živilo zaužili, takoj obiščite zdravnika.

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Zveza potrošnikov Slovenije, NIJZ

Dogodki

Podjetje Mercator je obvestilo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da izvaja odpoklic zamrznjene ribe, v kateri je bila ugotovljena prisotnost bakterije listerije (lastna kontrola nosilca živilske dejavnosti).