Zaradi prisotnosti ene najnevarnejših bakterij odpoklicali ta izdelek

Podjetje Mercator je obvestilo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da izvaja odpoklic zamrznjene ribe, v kateri je bila ugotovljena prisotnost bakterije listerije (lastna kontrola nosilca živilske dejavnosti).
RIBJI FILE

Podatki o proizvodu:

  • zamrznjena riba
  • Tržno ime: File vitki som panga Mercator Ocean
  • Serija/lot: 21521
  • Rok uporabe do: 14.2.2022
  • Pakiranje: 900 g
  • Črtna koda: 3838900950067

Proizvod se prodaja v trgovski verigi Mercator.

V primeru, da imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

V obvestilu za javnost piše: “Odpoklic zamrznjene ribe je bil odrejen zaradi prisotnosti bakterije listerija“. Bakterija povzroča bolezen listeriozo, je je lahko tudi smrtonosna.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

SIMPTOMI:

Listerioza je v Sloveniji razmeroma redka bolezen. Večina zdravih ljudi jo preboli v nekaj dneh. Blaga okužba poteka bodisi z gripi podobnimi simptomi, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, bodisi s simptomi prebavnih motenj, kot so driska, slabost in bruhanje.

Bolj ogroženi so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, kronični bolniki, otroci in starostniki, pri katerih se lahko okužba razvije v dolgotrajne, resne in celo življenje ogrožajoče simptome. Okužba pri njih poteka kot hudo sistemsko obolenje z vnetjem možganskih ovojnic (meningitis) ter septikemijo in s celo 50-odstotno stopnjo smrtnost.

Če imate katerega od teh simptomov in ste živilo zaužili, takoj obiščite zdravnika.

Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Zveza potrošnikov Slovenije, NIJZ

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije