Search
Close this search box.

Zahodna Slovenija na zemljevidu ECDC po novem temno rdeča

Zahodna polovica Slovenije je na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) označena s temno rdečo barvo. Vzhodna Slovenija medtem ostaja rdeča.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 14-dnevna incidenca za celotno Slovenijo v sredo znašala 562. ECDC sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči.

Zahodna polovica Slovenije je sicer ena redkih regij v Evropi, ki je označena s temno rdečo barvo. Med njimi so še skrajni jugovzhod Francije, severna polovica Irske in del Norveške.

Rdeče, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološke razmere kot v temno rdečih regijah, so med drugim celotna Hrvaška, Bolgarija, Romunija in Grčija, baltske države, večina Nemčije in Španije. Oranžne so Slovaška, Švedska ter večina Italije in Finske. Poljska, Češka in skoraj vsa Madžarska pa so obarvane z zeleno barvo, kar pomeni najboljše epidemiološke razmere.

Dogodki