Search
Close this search box.

Začetek samotestiranja dijakov v petek. Kako bo potekalo?

Samotestiranje dijakov s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom se začenja v petek, nato pa bodo testiranja ponavljali vsak ponedeljek, je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Učenci zadnje triade osnovnih šol pa se bodo začeli samotestirati po prvomajskih praznikih.

Samotstrianje se bo po odločitvi stroke izvajalo v šolah pred začetkom pouka, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 pojasnil Vindišar. Samotestiranje traja približno 15 minut.

Če bo test pozitiven, bodo dijaka oz. učenca osamili, šola bo kontaktirala njegove starše, ki se bodo nato obrnili na izbranega zdravnika, ki bo uredil testiranje s PCR testom. Ostali učenci z negativnim testom bodo šli k pouku. Če bo PCR test negativen, se bo dijak vrnil k pouku. V nasprotnem primeru bo ostal doma, njegovi sošolci pa vseeno ostanejo pri pouku.

Po Vindišarjevih besedah gre za prostovoljno testiranje, osnovnošolci in mladoletni dijaki pa bodo potrebovali dovoljenje staršev za izvedbo testiranja. Kot je dejal, obstaja tudi možnost, da bo za tiste šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, šola potekala na daljavo.

Državni sekretar je poudaril, da želijo s presejalnim testiranjem učencev in dijakov vzpostaviti varno šolsko okolje, zagotoviti namreč želijo pravočasno zaznavanje okužbe ter s tem preprečiti njeno širjenje. Raziskave so namreč pokazale, da se z rednim testiranjem s hitrimi testi zmanjša število okužb za kar polovico.

Testi, ki so že na poti v Slovenijo, so po njegovih zagotovili preprosti za uporabo. Dijak si testirno paličico sam vstavi v nos, približno dva do 2,5 centimetra globoko. Rezultat testa je na voljo v 15 min. Na ministrstvu za zdravje so že pripravili posnetek in plakat z navodili za uporabo testa, gradivo bodo posredovali šolam. Vzpostavili so tudi klicno svetovalno številko.

Opozoril je, da pričakujejo tudi določen delež lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov, zaradi česar bodo vsak pozitiven test potrjevali s PCR testom.

Ob tem je Vindišar izpostavil, da bo kljub hitremu testiranju treba še naprej upoštevati vse preventivne ukrepe, saj se ne smemo prepustiti občutku lažne varnosti. Pouk mora tako tudi vnaprej potekati v mehurčkih.

Samotestiranju v šolah je dala pozitivno mnenje tudi državna komisija za medicinsko etiko, ki je izpostavila preprostost, neagresivnost in učinkovitost takšnega testiranja. Z udeležbo pri testiranju pa lahko tudi mladi aktivno pripomorejo k zmanjševanju epidemije covida-19.

Dogodki