Search
Close this search box.

Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

S torkom se v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.
Fotografija je simbolična

S 1. februarjem Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo o hitrem pozitivnem testu. Kot je poudaril minister, se bo potrdilo sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar bo veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na izbranega osebnega zdravnika.

FOTO: VLADA RS

Na PCR-testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino sodijo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19, je še pojasnil Poklukar.

PCR-testiranje je sicer še vedno dostopno za samoplačnike, ki bi test potrebovali iz drugih razlogov kot zdravstvenih, npr. za prehajanje državnih meja.

“Prejšnje spremembe so nam omogočile, da smo bili kos situaciji,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister Poklukar. Laboratoriji so z reorganizacijo in z zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse rezultate PCR-testov, je dejal Poklukar. Po njegovih besedah bodo z novo spremembo ukrepe prilagodili tako, da bomo ljudje lažje živeli z virusom.

Sprememba testiranja je, kot pravi Poklukar, namenjena obvladovanju virusa, zaščiti zdravstvenega sistema, zaščiti zaposlenih v zdravstvenem sistemu pred izgorelostjo, enostavni dostopnosti prebivalcev in smotrni porabi sredstev.

Po do sedaj znanih podatkih je lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov. Poudaril je tudi pomen profesionalnih odvzemov brisov na hitrem testiranju. “To je podlaga za uspešnost končnega rezultata,” je izpostavil. Dodal je, da zaradi spremembe protokola ne pričakuje odstopanj glede na prejšnje dni.

Minister Poklukar je izpostavil tudi države, ki za potrjevanje okužbe že priznavajo hitre angtigenske teste in ne zgolj PCR-testiranja. Te so Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva, Madžarska. Nemčija in Avstrija to še načrtujeta.

Ob tem je poudaril, da so ukrepi in protokoli ves čas na prepihu in se prilagajajo in spreminjajo, kot se prilagaja in spreminja virus. Tudi covid-19 je danes drugačna, kot je bila pred dvema letoma, je dejal. Ob tem je državljane prosil za potrpljenje in pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov in stroke.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
2 let nazaj

Zanima me ali je komu ZNAN razlog, da nekateri upokojenci še niso prejeli izpisov pokonine za jauar 2022. Novinarji Večera ali drugih sredstev obveščanje bi jih lahko povprašali ?! Kljub klicem na ZPIZ ( zveze z območno ento Ravne na Koroškem NI mogoče dobiti ( prevezava na Ljubljano – kjer pa avtomat odgovarja, da so zasedeni ??! ) Zakja takšen ODNOS ? Najmanj kar je , da g. Papež JAVNO pojasni razloge ( pošta…obseg…ali pomankanje denarja ??! )

Dogodki

S torkom se v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.