Search
Close this search box.

Z novim letom bo študentsko delo bolje plačano

Sprememba minimalne bruto urne postavke za študentsko delo iz sedanjih 4,89 evra na 5,4 evra bo po predlogu poslancev stopila v veljavo s 1. januarjem 2020.
Bruto urna postavka za študentsko delo s 1. 1. 2019 ne bo več smela biti nižja od 5,4 evra.

Poslanci so s 55 glasovi za in dvema proti potrdili novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero bruto urna postavka za študentsko delo s prvim dnem prihodnjega leta ne bo smela biti nižja od 5,4 evra.

Stranka Levica je sicer z dopolnilom postavko poskušala dvigniti na 5,63 evra bruto, kot je predvideval njihov kompromisni predlog, preden ga je koalicija ‘povozila’ z dopolnilom na seji parlamentarnega odbora za finance, a jim to ni uspelo.

Koalicija je opozorila predvsem na to, da bi dvig najnižje postavke dolgoročno lahko povzročil več škode kot koristi ter da ga je treba urediti sistemsko, pri čemer so skrb izrazile tudi opozicijske stranke, ki menijo, da se bo zaradi dviga najnižje urne postavke količina študentskega dela bistveno zmanjšala.

“Konkurenčnost študentskega dela ni v višini urne postavke, ampak v njegovi fleksibilnosti. Potrebno bo pač oblikovanje načrta, kako trg dela pripeljati do tega, da nobenemu študentu iz pritiska golega preživetja ne bo več treba poseči po podplačani, nedostojni, prekarni obliki zaposlitve v okviru študentskega dela,” pa je nasprotno prepričan poslanec Levice Miha Kordiš.

Vir: 24ur.com

Dogodki

Sprememba minimalne bruto urne postavke za študentsko delo iz sedanjih 4,89 evra na 5,4 evra bo po predlogu poslancev stopila v veljavo s 1. januarjem 2020.