Z japonske križarke se izkrcavajo prvi potniki. Tudi Korošci?

Screenshot_2020-02-07 Free Image on Pixabay - Cruise, Ship, Cruiser, Cruise Ship
Fotografija je simbolična.

Po dveh tednih karantene je več sto potnikov, pri katerih so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni, danes zapustilo ladjo za križarjenje Diamond Princess, ki je pred obalo Japonske prispela 3. februarja.

Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo predvidoma v Evropo vrnilo skupaj z drugimi Evropejci. Zunanje ministrstvo se je namreč z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz evropskih držav, ki bodo predvidoma iz Japonske v Evropo prileteli do konca tedna.

PREBERITE TUDI: Slovenjgraški župan sporočil, kako se počutijo Korošci, ujeti na japonski križarki

Med šestimi Slovenci na Diamond Princess so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč.

Glavna partnerica pri organizaciji skupnega prevoza državljanov Evropske unije naj bi bila Italija. Skupaj pa naj bi proti Evropi poleteli še državljani Nemčije, Hrvaške, Romunije in Grčije.

Na Japonskem je ladjo Diamond Princess, na kateri so potrdili najmanj 542 okužb z virusom, danes zapustilo približno 500 potnikov, pri katerih so bili testi za okužbo negativni. Po zadnjih podatkih sta bila testa glede okužbe z novim virusom iz Kitajske pri dveh Slovencih negativna, za preostale štiri zaenkrat ni podatkov.

“Odleglo mi je (…) Želim se dobro spočiti,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 77-letni potnik z Japonske, ki ni želel biti imenovan. “Globoka hvaležnost posadki in kapitanu za izjemno skrb med to epsko krizo. Komaj čakamo, da se spet vidimo na krovu,” je na Twitterju zapisala potnica Yardley Wong, ki je na ladji obtičala s šestletnim sinom.

Japonski strokovnjak za nalezljive bolezni Kentaro Iwata je odločitev za razglasitev karantene na ladji označil za veliko napako. “Križarka je bila popolnoma neprimerna, kar se tiče nadzora okužb,” je dejal. Po njegovem mnenju so sekundarne okužbe zelo verjetne.

Ladjo je v torek obiskal tudi sam in po tistem, kar je videl, se je zaprl v 14-dnevno karanteno, da ne bi okužil svoje družine. “Nobene razlike ni bilo med zeleno cono, kjer ni okužb, in rdečo cono, ki je morda okužena z virusom,” je dejal. “Bilo je povsem kaotično,” je dodal.

Južnokorejske oblasti so po šest svojih državljanov in Japonko, ki je poročena z enim od njih, poslale predsedniško letalo, ki je danes že pristalo v Seulu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V domovini naj bi jih poslali v novo karanteno. Od skupno 14 državljanov Južne Koreje na krovu ladje po zadnjih podatkih sicer nihče ni okužen z novim koronavirusom.

Novi koronavirus na Kitajskem je po zadnjih podatkih zahteval več kot 2000 smrtnih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih.

Tako kitajske oblasti kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem pozivajo proti prekomernim ukrepom za zajezitev epidemije. Kitajska oblasti so tako objavile raziskavo, iz katere je razvidno, da ima večina bolnikov milo obliko okužbe z virusom sars-cov2, predstavniki WHO pa opozarjajo, da je smrtnost kljub vsemu relativno nizka. Dodali so, da je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, “manj smrtonosna” kot sorodna sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) in bližnjevzhodni respiratorni sindromom (mers).

V Južni Koreji so medtem potrdili 15 novih primerov koronavirusa, s čimer se je skupno število obolelih povečalo na skoraj 50. Žarišče izbruha je mesto Daegu na jugu države, kjer imajo 11 primerov.

Hongkonške oblasti so medtem sporočile, da so danes zabeležili drugo smrtno žrtev covida-19. Gre za 70-letnega moškega, ki so ga z vročino in slabim počutjem v bolnišnico sprejeli pred tednom dni. Testi so potrdili okužbo z novim koronavirusom. V Hongkongu so sicer do zdaj potrdili 62 primerov novega koronavirusa. Pri prvih okužbah je šlo večinoma za osebe, ki so potovale v žarišče izbruha, kitajsko provinco Hubei.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.