Search
Close this search box.

Vzdrževanje garažnih vrat

V službo, domov, v trgovino, na obisk k babici, na večerno jogo ali pa na kavo s prijatelji. Ste tudi vi med tistimi, ki se iz hiše zmuznejo kar skozi garažo? Ali ste vedeli, da garažna vrata v povprečju odpiramo in zapiramo vsaj 1.500 krat mesečno? Vsakodnevna uporaba katerega koli izdelka vodi v obrabo in enako velja tudi za garažna vrata. Le-ta moramo nujno redno servisirati in vzdrževati, če želimo, da delujejo optimalno. Tako jim podaljšamo tudi življenjsko dobo. V kolikor opazite karkoli od spodaj naštetega, hitro vzemite telefon v roke in kontaktirajte vašega ponudnika.

Ko se pogovarjamo o servisu in vzdrževanju, so garažna vrata pogosto spregledana. Ampak kot vsaka stvar na tem svetu ga potrebujejo, čeprav mnogi podcenjujejo njegovo pomembnost. Potrebno je vedeti, da se garažna vrata kvalificirajo kot delovni stroj, ki je ves čas v uporabi.

Garažna vrata so po vsej verjetnosti največja vrata v našem domu in so nenehno izpostavljena vremenskim ekstremom – dež, sonce, veter, led, sneg in nizke temperature … in prav zato lahko pride do okvare kakšnega pomembnega dela, to pa vodi nepravilno delovanje vrat. Priporočljivo je, da prvi servis garažnih vrat opravite najkasneje v 18 mesecih po nakupu. V primeru, da imate industrijska vrata, približno leto od nakupa, v primeru različice Premium pa petnajst mesecev od nakupa.

Cena servisa garažnih vrat

V okviru rednega servisa pregledamo kolesca, kolute, pletenice, tečaje, vijake, počistimo vodila, podmažemo vse gibljive dele testiramo ključavnice in ročni dvig, nastavimo torzijske vzmeti. Poskrbimo tudi za končno nastavitev pozicij vrat, resetiramo in ponovno nastavimo pogon, ponovna nastavimo sile naleta, preverimo delovanje daljinskih upravljalnikov, notranje tipke, kodnega stikala, varnostnih senzorjev – optosenzor in varnostnih mehanizmov – fotocelice. Cena servisa garažnih vrat je odvisna od tipa garažnih vrat. Za sekcijska recimo stane 70 € , za rolo 60 – 100 €, za enokrilna 30 € in 50 € za dvokrilna.

Z rednim servisom boste pravočasno odpravili napake in garažnim vratom podaljšali garancijo.

Investicija v nova garažna vrata se vam bo tako še bolj izplačala. V kolikor potrebujete servis garažnih vrat, lahko le tega naročite s pomočjo obrazca na povezavi, naši strokovnjaki pa se vam bodo oglasili najkasneje v roku 72 ur.

Najpogostejše težave pri garažnih vratih

1. Garažna vrata spuščajo čudne zvoke

Močno škripanje, glasno brnenje ali pa kakšni drugi zvoki niso le moteči, ampak so tudi znak, da garažna vrata potrebujejo vzdrževanje. Že zvok, ki ga garažna vrata oddajajo, strokovnjaku zadošča, da ve, kaj je z vrati narobe. Ropot ali zvok ribanja na primer pomeni, da je morda nekaj narobe s torzijskimi vzmetmi. Če vrata glasno pokajo, se posamezni deli garažnih vrat morda ne ujemajo oziroma ne zlagajo pravilno. Če so se garažna vrata zamaknila in premočno pritiskajo na tračnice, slišimo zvok mletja.

2. Vrata se težko odpirajo

Na težavo z vzmetmi nas opozori zvok ječanja oziroma zatikanja vrat. To lahko preverimo tudi sami, in sicer tako, da jih zapremo in potem z vrvico ali verigo odklopimo od električnega pogona. Tako jih lahko premikamo ročno. Vrata nato počasi odpremo in zapremo, vmes pa jih pustimo, da se ustavijo. Če so pravilno naravnana, se bodo popolnoma ustavila. V nasprotnem primeru pa nujno pokličite servisno službo.

3. Garažna vrata so se snela s tirov

Tiri omogočijo, da se garažna vrata gladko in nežno zapirajo. Če se le-ta s tirov snamejo, bo vrata izredno težko in celo nevarno odpirati in zapirati. To se lahko zgodi ker:

  • se je vanje zaletelo vozilo,
  • vrata niso dobro poravnana,
  • je prišlo do poškodbe mehanizmov vrat,
  • je prišlo do zloma enega od dvižnih kablov.

Tovrstno napako na garažnih vratih je treba odpraviti čimprej, saj lahko sicer pride do nepotrebne poškodbe.

4. Vrata niso več vremensko »nepropustna«

V kolikor opazimo, da tesnilna guma ne opravlja več svojega dela, pomeni, da jo je treba zamenjati.

5. Garažna vrata visijo oziroma se nagibajo

Če se garažna vrata bolj nagibajo na eno stran, je logična posledica obraba na eni strani vrat. Bolj obremenjena vzmet lahko poči oziroma močno oteži odpiranje vrat, saj izgubi na moči.

Da garažna vrata visijo, najlažje opazimo po tem, da:

  • se povešajo,
  • ne zapirajo enakomerno.

6. Garažna vrata so počasna

Klasičen motor vrata odpira s hitrostjo 13-17 cm/sekundo, Hanus motor pa s kar 20 cm/sekundo. Garažna vrata bi se torej morala odpreti precej hitro. Če opazimo, da so se vrata močno upočasnila, je to lahko znak, da je z njimi nekaj narobe. Poskusimo naoljiti odpiralne mehanizme garažnih vrat in malo počakajmo. Morda nam uspe. V kolikor časa odpiranja ne skrajšamo, je dobro, da poiščemo pomoč strokovnjaka.

Čiščenje garažnih vrat

Garažna vrata očistimo vsaj dvakrat letno – spomladi in jeseni. Če živimo ob morju ali pa nekje ob makadamski cesti, jih seveda čistimo pogosteje. Za čiščenje potrebujemo le nekaj osnovnih pripomočkov – mlačno vodo in kakšno nežno krpo ter gobico. Ta naj ne bo abrazivna, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujemo površino. Nikar pa pri čiščenju ne uporabljajmo visokotlačnega čistilca, čistil pa ne mešajmo z belilom.

Pri čiščenju bodimo temeljiti, nikar ne pozabimo na posamezne komponente, saj bomo tako še dodatno podaljšali njihovo življenjsko dobo. Na koncu garažna vrata nežno sperimo z vodo in obrišimo. Lahko jih tudi pometemo, vendar morajo biti ščetine mehke in nežne.

Morda samo še nasvet, ker je pred vrati zima. Lahko se zgodi, da bo vrata zjutraj, ko se bomo odpravljali od doma, prekrivala tanka plast ledu. Preden jih odprete, očistimo led. To storimo tako, da vrata nekajkrat nežno obrišemo s toplo krpo, led bo popokal ter odpadel.

Še nekaj za konec; manjše težave, ki nastanejo na vratih, pogosto spregledamo. Namensko ali nenamensko. Čeprav načeloma niso moteče, pa niso nepomembne. Prav zato so redni servisi zaželeni, saj lahko na ta način preprečimo marsikatero težavo. Priporočljivo je, da se zahtevnejših opravil ne lotevamo sami, ampak za pomoč prosimo izkušenega strokovnjaka. Tako se bomo izognili morebitnim poškodbam, obenem pa obdržali garancijo.

Dogodki

V službo, domov, v trgovino, na obisk k babici, na večerno jogo ali pa na kavo s prijatelji. Ste tudi vi med tistimi, ki se iz hiše zmuznejo kar skozi garažo? Ali ste vedeli, da garažna vrata v povprečju odpiramo in zapiramo vsaj 1.500 krat mesečno? Vsakodnevna uporaba katerega koli izdelka vodi v obrabo in enako velja tudi za garažna vrata. Le-ta moramo nujno redno servisirati in vzdrževati, če želimo, da delujejo optimalno. Tako jim podaljšamo tudi življenjsko dobo. V kolikor opazite karkoli od spodaj naštetega, hitro vzemite telefon v roke in kontaktirajte vašega ponudnika.