Search
Close this search box.

Vremenoslovci napovedujejo močan veter, možen je vetrolom

Ponekod še odpravljajo posledice sredinega neurja, že vremenoslovci napovedujejo, da bo naše kraje zajel močan veter tudi v ponedeljek.

Danes smo še pod vplivom severnega vetra, ki piha predvsem v višjih plasteh ozračja. Ta bo v noči na soboto ponehal, jutri čez dan pa bomo padli pod vpliv jugozahodnega vetra, ki se bo v nedeljo začel krepiti, napovedujejo na spletnem poratlu Neurje.si, kjer dodajajo, da se bo v nedeljo jugozahodnik krepil, tako da lahko v ponedeljek pričakujemo tudi vetrolom.

Preberite tudi: Orkanski veter odkrival strehe, podiral drevesa in povzročal nevšečnosti v prometu tudi na Koroškem (VIDEO in FOTO)

Sprememba vremena bo posledica obsežnega in globokega ciklonskega območja, ki nastaja nad severnim Atlantikom in se bo v prihodnjih dneh pomikalo proti Skandinaviji, preko severnega roba Britanskega otočja. Hladna fronta bo potovala severno od Alp. 

Jutri bo prevladovalo sončno in mirno vreme. Izjema bo le del vzhodne Slovenije, kjer bo občasno nekaj več oblačnosti. Jutranje temperature bodo malo pod lediščem, dnevne pa blizu 10 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno, občasno ponekod delno oblačno z jutranjimi temperaturami malo pod lediščem, čez dan pa se bo v krajih z vetrom in na Primorskem ogrelo do okoli 12 °C, drugod pa bo med 7 in 11 °C. Popoldne bo zapihal jugozahodnik, ki se bo postopno krepil.

Ponedeljek bo zelo vetroven! Možen je vetrolom

V noči na ponedeljek se bo jugozahodni veter krepil. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Ob Dinarski pregradi bo občasno rahlo deževalo. Ponekod po državi bo pihal močan veter jugozahodne smeri. Ta bo najostrejši v severovzhodni Sloveniji in v višjih predelih države.

Na spletnem portalu Neurje.si navajajo, da trenutni izračuni numeričnih meteoroloških modelov kažejo na to, da bo veter v sunkih, na izpostavljenih mestih, v delu Podravja, Haloz in Prlekije, v ponedeljek čez dan dosegal hitrosti okoli 100 km/h! Po vrhovih Pohorja, območja Menine planine in po še nekaterih višje ležečih predelih bi lahko jugozahodni veter v sunkih presegel hitrost 140 km/h. Glede na trenutne izračune je lokalno možen tudi obsežnejši vetrolom.

Drugod po državi bi sunki jugozahodnega vetra dosegali hitrosti od 30 do 60 km/h, lokalno kje do 70 km/h. Še najmanj vetra bo po nižinah Primorske, Ljubljanske kotline in Koroške. 

Treba je poudarit da gre za pregled izračunov numeričnih meteoroloških modelov v zadnjih 3 dneh, ki iz zagona v zagon vztrajajo pri takšnem močnem vetru. Glede na oddaljenost do ponedeljka so vseeno še možne manjše spremembe kar se tiče intenzivnosti hitrosti vetra, opozarjajo na Neurje.si

Zelo vetrovno bo tudi severno od Alp

Oster gradient zračnega tlaka med globokim ciklonom nad severno Evropo in Anticiklonom nad Sredozemljem bo poskrbel za močne vetrove nad večjim delom severozahodne in srednje Evrope.

Močan veter zahodnih smeri je že jutri pričakovati na območju britanskega otočja, v nedeljo in ponedeljek pa tudi v državah severno od Alp (Nemčija, Francija, Švica, dražave Beneluxa, Poljska, Danska). Sunki bodo ponekod dosegali hitrosti med 70 in 110 km/h, lokalno tudi več. Izpostaviti gre jug Nemčije (Baden-Württemberg, Bavarska), kjer bodo sunki jugozahodnega/zahodnega vetra v ponedeljek dosegali hitrosti med 90 in 130 km/h.  

Vir: Neurje.si

Dogodki