Search
Close this search box.

Orkanski veter odkrival strehe, podiral drevesa in povzročal nevšečnosti v prometu tudi na Koroškem (VIDEO in FOTO)

Kot je danes zjutraj poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, je bilo zaradi močnega vetra v preteklih 12 urah zabeleženih 142 dogodkov na območju 47 občin. Veter je podiral drevje, drogove telefonije in elektrodistribucije ter odkrival ostrešja objektov. Zaradi podrtega drevja je bil na nekaj cestnih relacijah oviran promet, poškodovanih je bilo nekaj osebnih vozil. Posledice odpravljajo gasilci 62 gasilskih enot, poroča STA.

VIDEO: Tako je odkrilo streho Planet Tuša v Kranju. Avtor posnetka Darinko Skerlovnik (Neurje.si).

Odkrivanje strehe na objektu Planet Tuš Kranj

Tudi na območju Kranja piha zelo močan veter, ki povzroča težave v prometu in na objektih. Video prihaja iz Planet Tuša v Kranju. Hvala Darinko Skerlovnik za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Sreda, 05. februar 2020

Na širšem območju Kranja in drugod po državi, kjer je v torek in sredo pustošil močan veter, danes poteka odstranjevanje posledic neurja. Nastala je velika materialna škoda, zlasti zaradi odkritih streh, podrtih drogov in ograj ter uničenih vozil, na katera so padla drevesa. Na gimnaziji v Kranju danes zaradi odkrite strehe nimajo pouka. Veter je nekaj težav povzročil tudi na Koroškem.

Hud veter je včeraj neprijetnosti povzročal tudi v prometu na območju PU Celje. Na območju Vranskega je voznica trčila v drevo, ki ga je veter podrl na cesto, v Vojniku je v podrto drevo trčil voznik. V Velenju je večje drevo padlo na vozilo in ga poškodovalo. Podrta drevesa so ovirala promet tudi na Planini pri Sevnici ter na relaciji Zidani Most – Rimske Toplice, v Celju, v Radečah, Loki pri Žusmu, Velenju, Stranicah, v Vojniku, Šentjurju, Podvelki in drugod. V Rogaški Slatini je opeka, ki jo je veter odnesel s strehe, poškodovala osebno vozilo. V Celju je vozilo poškodovala večja veja, ki jo je veter odlomil.

VIDEO: Celje. Avtor posnetka Darinko Skerlovnik (Neurje.si).

Veter marsikje po Sloveniji odkriva strehe, podira drevesa in razmetava vse kar ni pritrjeno! ⚠️ Umirjal se bo šele v drugem delu noči na četrtek. Video prihaja iz Celja. Poslal nam ga je Darinko Sklerovnik.

Objavil/a Neurje.si dne Sreda, 05. februar 2020

MISLINJA, MUTA, PODVELKA, PREVALJE, DRAVOGRAD, RIBNICA NA POHORJU

  • Zaradi močnega vetra na območju Tolstega vrha v občini Mislinja je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Gasilci PGD Mislinja so na kmetijo prepeljali agregat.
  • Na Muti, so gasilci PGD Muta odstranili večje veje dreves, ki so ogrožale objekt in mimoidoče.
  • Močan veter je v Občini Podvelka podiral drevesa in oviral promet. Drevesa so odstranjevali delavci cestnega podjetja in Gasilci PGD Brezno – Podvelka.
  • Ob 16.35 se je na elektro vod ter lokalno cesto Prevalje-Leše, na območju Občine Prevalje, podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Prevalje s pomočjo gozdarja in traktorja.
  • Prav tako je podrto drevo oviralo promet na lokalni cesti Dravograd-Trbonje
  • Gasilci PGD Ribnica na Pohorju so odstranili podrto drevo z lokalne ceste Ribnica-Vuhred. .

Policija se je v sredo na območju Gorenjske, kjer je bilo najhuje, odzvala na 61 nujnih dogodkov, gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj pa na okoli 150 dogodkov. Danes že odpravljajo posledice na okoli 50 mestih, so za STA sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kjer so postavljene zapore, ljudi opozarjajo, naj jih ne prehajajo, ker so postavljene zaradi zagotavljanja njihove varnosti. Prav tako naj ne zahajajo in naj se ne zadržujejo na območjih intervencij, ki jih je sicer največ na območju Kranja z okolico.

Zaradi odprave posledic bo lahko prihajalo do dodatnih zapor cest. Vozniki naj zato spremljajo stanje na cestah in prometne informacije. Pazijo naj tudi pešci. V popravilo poškodovanih streh naj lastniki nepremičnin vključijo strokovnjake, saj je varnost na prvem mestu, opozarja predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, navaja STA.

FOTO: Gasilsko reševalna služba Kranj

Zaradi odstranjevanja posledic sredinega neurja bo danes ponekod oviran promet, poroča tudi Prometno-informacijski center za državne ceste ter voznike poziva k previdnosti. Cesta Kranj-Jezersko, ki so jo v sredo zvečer zaprli zaradi podrtega drevja, ki ga v močnem vetru niso mogli varno odstraniti, pa je že od jutra odprta in znova prevozna.

Ker je bilo zaradi močnih sunkov vetra gibanje na prostem v sredo nevarno, je odprava posledic vetra mogoča šele danes. Upravljavce ceste in komunalna podjetja čaka pospravljanje podrtih dreves in predmetov, ki jih je odnesel veter. V Komunali Kranj so se lotili tudi pospravljanja odpadkov, ki jih je razneslo neurje.

Lastnike nepremičnin pa čaka prijava škode zavarovalnicam in popravilo odkritih streh ter drugih posledic, ki jih je veter pustil na hišah in ostalih stavbah. Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj na Zlatem polju zaradi popravila odkrite strehe danes ni pouka.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Danes bo pretežno jasno, občasno bo na nebu le nekaj koprenaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10 °C. Jutri bo povečini jasno, le na vzhodu občasno zmerno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 12 °C. V soboto bo pretežno jasno, v notranjosti Slovenije bo sprva nekaj nizke oblačnosti. V nedeljo bo začel pihati jugozahodni veter. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo pretežno oblačno, na severu in na vzhodu pa povečini sončno.

Vir: STA, ARSO, SPIN, NEURJE.SI