Search
Close this search box.

Vlada nekatere ukrepe podaljšala, v delu države jih nekaj sprostila. Med prazniki bo morda omogočeno gibanje zunaj občin

Vlada je danes pričakovano sklenila podaljšati razglasitev epidemije še za 30 dni od 18. decembra naprej, je po seji pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je dodal, pa še ni odločila, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki. Je pa denimo sprostila delovanje nekaterih kulturnih ustanov v regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Kacin je tako pojasnil, da je vlada predvidela, da bo v štirih regijah, v katerih je epidemiološka slika najboljša, to so osrednjeslovenska, gorenjska, obalno-kraška in goriška regiji, omogočeno delovanje knjižnic, galerij in muzejev. Kdaj bo sprememba začela veljati, iz sporočila po seji vlade še ni znano.

Na področju vzgoje in izobraževanja za zdaj ukrepov ni spreminjala in je podaljšala obstoječe, torej pouk na daljavo ostaja do 25. decembra.

Kacin ob tem ostaja optimističen in si želi čim prejšnje vrnitve otrok v šole. In te možnosti vlada ne želi ogroziti s pretiranim sproščanjem ukrepov, je pojasnil za STA.

Preberite tudi: Kacin: Vlada podaljšala epidemijo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Tako bo potrebnega še nekaj usklajevanja pred sprejetjem odločitve o tem, kakšni ukrepi bodo veljali med prazniki. Je pa vlada danes opravila vsebinsko razpravo, poskušala predvideti situacijo in naročila ministrom, da pripravijo nekatere ukrepe za nadaljnje odločanje. Tega naj bi opravili v najkrajšem možnem času, predvidoma v prihodnjih dneh, je napovedal Kacin.

Med možnimi ukrepi je omenil, da bi za krajši čas omogočili gibanje zunaj občin in dovolili zbiranje omejenega števila ljudi. A mora ob tem torej vlada paziti, da se epidemiološka slika dodatno ne poslabša, je opozoril Kacin. Med možnimi razmisleki so tudi, ali bi veljalo začasno sprostiti omejitev gibanja v nočnem času, obenem pa prepovedati ognjemete, ob gledanju katerih se praviloma zbirajo ljudje in podobno. A vse to je treba dobro premisliti in uskladiti, je navedel za STA.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je danes za POP TV ponovila svoje mnenje, da bi bilo smiselno od 24. decembra do 4. januarja zagotoviti, da bo država kar se da zaprta in s tem pripravljena na januarski epidemični val, ki ga pričakuje vsa Evropa. Če pa se bo izkazalo, da so prazniki minili varno, bo potem možno nekatere dejavnosti znova odpreti.

Glede možnosti združevanja ljudi v času praznikov pa je povedala, da svetovalna skupina konkretnega predloga ni imela, se pa naslanjajo na predloge drugih držav, kjer bo dovoljeno druženje ene družine ali članov več družin, a v manjšem številu. Kot zelo pomembno je izpostavila, da se na tako druženje vnaprej pripravimo, da bomo vedeli, s kom bomo praznovali. Predlaga tudi, da bi pred in po takšnem praznovanju za nekaj dni zelo omejili stike.

Vlada je danes tudi odobrila investicijo v višini 4,5 milijonov evrov za mobilni objekt v Univerzitetnem kliničnem centru, v katerem bodo v prvi fazi vzpostavili dodatne namestitve za bolnike s covidom-19, pozneje bo dve leti namenjen potrebam infekcijske klinike, v končni fazi pa onkologiji. “To bo zgrajeno v najkrajšem možnem času kot dodatne kapacitete za primer, če bi se epidemija širila še naprej,” je Kacin dejal za POP TV.

Prav tako je vlada danes do 25. decembra podaljšala tudi ukrep obvezne namestitve razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti pa se podaljša do 3. januarja 2021, piše v sporočilu po seji vlade.

Do 25. decembra se podaljša tudi ukrep, po katerem se veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah samodejno podaljša do 28. februarja 2021. To velja za tista dovoljenja, ki jih zaradi nezmožnosti usposabljanja v obdobju od 16. novembra do 25. decembra ni mogoče podaljšati.

Vlada se je seznanila tudi s poročili policije in zdravstvenega inšpektorata. Slednji je od od 7. do 13 decembra opravil 2303 nadzore v zvezi z obvladovanjem covida-19 in izrekel 35 prekrškovnih sankcij, 265 opozoril in 100 upravnih ukrepov. Policija pa je od 8. do 14. decembra prejela 199 prijav o kršitvah odloka o omejitvah zbiranja in gibanja, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 1393. Izrekla je 1018 opozoril ali ukazov in uvedla 590 prekrškovnih postopkov. Na meji je izdala 1495 potrdil o napotitvi v karanteno na domu.

Vlada je izdala še odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, je razvidno iz sporočila po seji vlade, a vsebine odloka za zdaj še niso razkrili.