Vlada in posvetovalna skupina danes o predlogu za prednostno cepljenje maturantov

Vlada bo danes obravnavala spremembe strategije cepljenja, po kateri bi prednostno cepili tudi maturante. S katerim cepivom bi jih cepili, bo odločitev stroke, je po četrtkovi seji vlade v Odmevih na TV Slovenija povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil, želijo tako vsem dijakom omogočiti opravljanje mature.
FOTO: Aljaž Uršej

Glede zamika začetka samotestiranja srednješolcev na okužbo z novim koronavirusom je Poklukar pojasnil, da gre za dobaviteljevo zamudo pri dobavi testov. Zaradi kompleksnosti procesa seznanitve vseh v vzgoji in izobraževanju z novostjo, pa tudi, ker so v to vključeni tudi štab Civilne zaščite in zdravstveni delavci, po ministrovih besedah ne morejo vseh držati v negotovosti in prav tako ne zagotoviti 100-odstotne izvedbe že v petek. Poklukar verjame, da bodo zadevo lahko izpeljali v prihodnjem tednu.

Izrazil je zadovoljstvo nad dodatnimi dozami Pfizerjevega cepiva, ki jih bo že maja in junija prejela tudi Slovenija. “To pomeni, da bo Slovenija do konca junija od Pfizerja dobila 750.000 odmerkov cepiva. Sem optimist. Ta dosežek je še en dokaz več, kako pomembno je, da EU deluje organizirano, enotno in solidarno,” je dodal.

V minulih dneh so v cepilnih centrih po Sloveniji ljudje zavračali cepljenje s cepivom AstraZenece, zaradi česar so odmerki ostajali. Poklukar je izpostavil, da tako evropska kot domača stroka ugotavljata, da ni zadržkov za uporabo tega cepiva. So pa s posvetovalno skupino za cepljenje razpravljali tudi o možnosti, da bi pri tistih osebah, ki so že prejele en odmerek cepiva AstraZenece, drugega zamenjali s cepivom Pfizerja. Kot je pojasnil, pred morebitno odločitvijo čakajo na podatke iz študij v tujini, kjer so se odločili za to.

Glede cepiva Johnson&Johnson, katerega prva pošiljka je že prispela v Slovenijo, pa je Poklukar pojasnil, da bo do končne razjasnitve morebitnih tveganj cepljenja s tem cepivom pošiljka ostala v karantenskem skladišču. Odločitev naj bi bila znana naslednji četrtek.

Vlada je v sredo zvečer sicer sprejela nekatere spremembe omejitev zaradi epidemije. V osmih oranžnih regijah je dovolila strežbo na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Orwell1984
Orwell1984
15. aprila, 2021 9:52

Zakaj testiramo zdrave ljudi? Zakaj imamo takšno število okuženih? Na podlagi lažnih testov, ki dejansko niso namenjeni iskanju virusa lahko oblast razglasi epidemijo. V nadaljevanju navajam dokaze in dejstva, da je epidemija ustvarjena na lažeh in manipulaciji ter prirejanju števila “okuženih”, “obolelih”. Test za reverzno transkriptazo polimeraze v realnem času (rRT-PCR) uporablja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) od 23. januarja 2020 za odkrivanje virusa SARS-titio-2 v skladu s priporočili za virološke raziskovalne skupine (Univerzitetna bolnišnica Charité v Berlinu), s podporo Fundacije Billa in Melinde Gates . Sporno vprašanje se nanaša na število ciklov praga ojačanja (Ct). Po Pieterju Borgerju in sodelavcih:… Preberi več »

Orwell1984
Orwell1984
15. aprila, 2021 9:53

Cilj je utemeljiti sedanje politike propagande cepiv. S temi napačnimi presojami se nato manipulira, da se zagotovi trend rasti pozitivnih . Poleg tega teh PCR testov ni spremljala medicinska diagnoza testiranih bolnikov. Zdaj so vlade več držav v okviru svoje propagandne kampanje za cepivo Covid-19 izdale opozorila o “tretjem valu”. Je lažna resnica, katere namen je spodbuditi kampanjo strahu. Cilj je “upravičiti” VSE politike in njihove nesmiselne in neučinkovite ukrepe, ki jih predlagajo vlade ( policijska ura, socialna distanca, maske, revščina in bankrot manjših podjetij in nazadnje še program cepljenja).

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.