Search
Close this search box.

Vile, škratje, škratinje in druga bajeslovna bitja kličejo: “Brž v Deželo škratov!”

Dežela škratov je postavljena na rob gozda, na Gmajni pri Slovenj Gradcu. Tam vas sprejme čisto pravi škrat in vas odpelje v škratov gozd. Pokaže vam zanimiva bajeslovna bitja, med drugim vile, Perkmandeljca, Divjo jago, Povodnega moža, ob koncu pa vas odpelje še čez travnik, kjer vam pokaže dom coprnice Zofke.

Ta in naslednji vikend se vsi otroci, sestrice, bratje, starši in stari starši, babice, dedki, tete in strici odpravite v čisto pravo deželo škratov. Dogajalo se bo na prostem, na travniku, na vrhu hriba z lepim razgledom na Uršljo goro in Peco ter na drugi strani s pogledom na Pohorje. Deželo škratov pripravlja Kulturno-etnološko društvo Dežela škratov, ki želi spodbuditi ohranjanje šeg in navad ter s tem združiti otroke in starše v ponovnem povezovanju v igri, ki poteka v naravnem okolju. Poleg tega želijo širšemu krogu ljudi ponuditi možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa v naravi v povezovanju z duhovnim svetom.

Škratov vlak prevaža prav vse.

V soboto, 5. oktobra 2019, se bodo lahko skupine otrok s starši pridružile  gradnji škratove vasi iz naravnih materialov, kjer se bodo otroci lahko v nastalih hišicah igrali skrivalnice. Vsak dan (5., 6. ter 12. in 13. oktobra 2019 od 11. ure naprej) pa bodo pripravili različne prireditve. Med drugim bo obiskovalce, buče, piščančke in vse ostale v posebnih pletenih košarah prevažal Škratov vlak. Na Jesenskem škratovanju bo v škratovem gozdu posebej zanimivo tudi zaradi sokola in sove, ki vsako leto zelo rada priletita na obisk škratkom. Škrat Stiskač bo menda potreboval pridne roke za pomoč pri stiskanju jabolk, zato – otroci brž na pomoč! A to je le ena od delavnic na Jesenskem škratovanju. Najbolj priljubljeni sta kotaljenje buč in metanje petelinčkov visoooooko v zrak. Ne bo manjkalo preizkušanja ravnotežja na škratovem poligonu in urjenja natančnosti pri lovljenju ribic. Tam pa bo tudi coprnica Zofka, ki bo že zgodaj pričela s kuhanjem kačje sline za starševsko sitnobo ter črvovega in žabjega zvarka za otroško porednost. Zofka se kot vsako leto veseli obiska velikih in majhnih otrok, tako da se je odločila, da bo na svoji metli Turbo breza odletela na čarovniško tržnico po novo obleko zase. Škratje že komaj čakajo, da jo vidijo v njeni novi čarovniški oprav.! Kdo ve, morda bo v žepu skrivala kakšno novo zvijačo…

Coprnica Zofka bo letos imela novo obleko.

Med drugim boste lahko obiskali razne delavnice in animacije, škratov poligon, leseni vrtiljak ter leseni poligon, otroške predstave, glasbene delavnice, molžo krave in še mnogo več. Vsak dan festivala pa bodo od 15. ure dalje predstave za otroke: Kje je čarobna palica, Zgodba o psu in zajcu, Venček za velike in male ter Škratova zgodba.

Škratje se že pripravljajo.

Jesensko škratovanje v Deželi škratov: 5. in 6. ter 12. in 13. oktober, od 11. ure dalje.

VIR: Dežela škratov