Search
Close this search box.

VIDEO: Med obiskom ministra v Suhem dolu padlo drevo na cesto

Danes, 25. julija 2023, je najbolj prizadeta območja na Koroškem obiskal minister za naravne vire in prostor, Uroš Brežan.

»Neurja bodo postala naša stalnica, ki nas bodo spremljala v prihodnje. Zato se bo treba na tovrstna neurja in podnebne spremembe pripraviti na sistemski ravni,« je danes, 25. julija 2023, po ogledu posledic neurij na Koroškem izjavil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Ob obisku na Koroškem si je minister Brežan skupaj z županom Mestne občine Slovenj Gradec Tilnom Kluglerjem ogledal tudi najhuje prizadeta območja v Mestni občini Slovenj Gradec, kjer so razmere težke, vsako dodatno neurje pa jih le še zaostruje. Plazov je veliko, prav tako hudournikov, ki že tako prestopajo bregove, ob dodatnem deževju pa bodo razmere le še slabše.

Med današnjim ogledom posledic neurja v Suhem dolu se je primerilo celo, da je pred ministra, njegove sodelavce in ekipo občine Slovenj Gradec padlo drevo, posnetek tega so delili na Facebook strani Mestne Občine Slovenj Gradec. S skupnimi močmi so oviro na poti odstranili in nadaljevali z ogledom. Na srečo nihče pri tem ni bil poškodovan, dogodek pa je še dodaten dokaz, da nesreča prav zares nikoli ne počiva in da moramo biti v pogojih, kakršne doživljamo v zadnjih tednih po celotni Koroški, še toliko bolj previdni.

Poleg tega, da bo potrebno še več vlagati v preventivo, je minister dejal, da bo potrebno veliko vlagati tudi v vodotoke. »Vsak evro, ki ga vložimo v preventivo na vodotokih, bistveno zmanjša škodo,« opozarja minister Brežan. Napovedal pa je tudi spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, saj lahko le na tal način vlada omogoči občinam, da hitreje pridejo do sredstev za sanacijo. Kot je dejal minister, naj bi imela Direkcija za vode posluh za občine, ko gre za ureditev hudournikov, a bo imela pri tem vseeno glavno besedo stroka.

V razmerah, kakršne doživljamo zadnje dni pa je predvsem pomembno to, da se obnašamo samozaščitno, kolikor gre, da se ne odpravljamo na pot po nepotrebnem, ter da med neurjem in močnim vetrom ostanemo doma na varnem.

Vir: MO SG

Dogodki

Danes, 25. julija 2023, je najbolj prizadeta območja na Koroškem obiskal minister za naravne vire in prostor, Uroš Brežan.