Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Odprli kolesarsko povezavo Velenje – Mislinja

V Paki pri Velenju so danes odprli novo kolesarsko povezavo Velenje-Mislinja. Steza je dolga 9,4 kilometra, njena gradnja pa je stala 18 milijonov evrov.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je zaključila s projektom izgradnje kolesarske povezave Velenje – Mislinja, ki so jo danes, 21. maja, tudi uradno odprli. Zbrane so na otvoritvi nagovorili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, minister za okolje podnebje in energijo, Bojan Kumer, župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktor občinske uprave Občine Mislinja Blaž Šaloven.

Gradnja kolesarske povezave je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz Sklada za podnebne spremembe. Mestna občina Velenje in Občina Mislinja sta za izgradnjo kolesarske povezave namenili svojo kvoto v okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij, pridobili pa sta tudi del zemljišč na trasi potrebnih za gradnjo.

»Mislim, da smo kar nekaj let čakali na ta trenutek, ko bomo lahko odprli kolesarsko povezavo med dvema prijateljskima mestoma, regijama. Koroško in SAŠA regijo res povezuje mnogo stvari in izjemnega pomena je to, da nas od tega trenutka dalje povezuje tudi ta srčna kolesarska pot,« je v nagovoru dejal velenjski župan, Peter Dermol, ki je povedal tudi, da je občina za gradnjo omenjene kolesarske poti prispevala 2,7 milijona evrov iz dogovora za razvoj regij.

Direktor občinske uprave na Občini Mislinja Blaž Šaloven je ocenil, da bo nova kolesarska povezava, za katero je občina iz dogovora za razvoj regij zagotovila skoraj 1,5 milijona evrov, veliko doprinesla lokalnim prebivalcem, odprle pa se bodo tudi priložnosti za turizem. »Izjemno smo veseli, da smo dočakali uradno otvoritev povezave med Mislinjo in Velenjem, ki povezuje dve prijateljski občini, regiji. Verjamem, da bo ta povezava pomenila veliko dodano vrednost tako za lokalno prebivalstvo pri dnevnih migracijah, trajnostni mobilnosti, kot tudi za kolesarski turizem.

»Danes predajamo v uporabo novo, varno, moderno kolesarsko žilo. Ne samo to, v uporabo predajamo mobilnostni in trajnostni dokaz uspešnega delovanja in učinkovitega sodelovanja številnih akterjev tako na državni, regionalni kot na lokalni ravni,« je dejal minister za okolje podnebje in energijo, Bojan Kumer. Današnji dogodek je po njegovih besedah nov pomemben korak na poti trajnostnega razvoja, na poti, ki so jo začrtali že pred leti.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pa je povedala, da se nova kolesarska pot začne v Selu pri Velenju in v dolžini 9,4 kilometra skozi sotesko Huda luknja pripelje do Gornjega Doliča, kjer se naveže na že obstoječo kolesarsko pot Štrekna, ki po trasi opuščene železniške proge pelje do Slovenj Gradca in naprej do Dravograda. Skupaj to pomeni 35 kilometrov kolesarske poti, primerne tudi za družinsko kolesarjenje. Projekt po njenem mnenju ni bil enostaven, saj je bilo treba obnoviti tri obstoječe predore, in sicer Paka ena in Paka dve ter Huda luknja, ki je dolg več kot 420 metrov.
Vlaganja v kolesarsko infrastrukturo v Sloveniji se sunkovito večajo, prav kolesarjenje je namreč najbolj trajnostna oblika prevoza, s katerim lahko opravimo veliko vsakodnevnih poti in pomembno zmanjšamo obremenitve na okolje, je še dejala.

Novi del Štrekne, ki Šaleško dolino povezuje s Koroško, poteka večinoma po trasi opuščene ozkotirne železnice ob glavni cesti G1 od Sela pri Velenju do Gornjega Doliča. Na 9,4 kilometra dolgi kolesarski povezavi se lahko kolesarji zapeljejo skozi nov in tri obnovljene predore, prečkajo glavno cesto po štirih novih nadvozih, dveh novih in dveh obnovljenih mostovih. V sklopu gradbenih del je potekala tudi sanacija 15 obstoječih kamnitih opornih zidov in gradnja novih opornih ter podpornih konstrukcij. Pred predorom Huda Luknja v smeri proti Mislinji je za višji nivo varnosti kolesarjev postavljena tudi galerija. Na trasi so postavljena štiri nova počivališča za kolesarje, ob glavni cesti pa urejeni dve postajališči za avtobuse.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
dejan
dejan
2 mesecev nazaj

Mislim, da bomo še kar nekaj let čakali tudi na prenovo glavne ceste spodaj. Asfalt in luknje so še iz obdobja Marije Terezije in je vsem vseeno, še najbolj se fučka obema ministroma za to smer proti koroški.

Dogodki

V Paki pri Velenju so danes odprli novo kolesarsko povezavo Velenje-Mislinja. Steza je dolga 9,4 kilometra, njena gradnja pa je stala 18 milijonov evrov.