Search
Close this search box.

VIDEO IN FOTO: Družba DARS pričela z izkopom prvega predora v sklopu izgradnje tretje razvojne osi 

Danes, 27. marca, je v navzočnosti ministrice za infrastrukturo mag. Alenke Bratušek, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) obeležila postavitev kipa sv. Barbare, zavetnice rudarjev, na prvem predoru v sklopu projekta izgradnje tretje razvojne osi. Slovesnost je potekala na območju severnega portala predora Konovo v Mestni občini Velenje.

Sv. Barbara, zavetnica rudarjev po ljudskem izročilu, bo varovala predorske delavce v predoru Konovo, ki je del bodoče navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem. Kip je po odkritju blagoslovil duhovnik Janko Rezar iz Župnije Velenje, potem ko ga je odkrila botra predora, Ana Sodnik Prah, vodja Službe za prostorsko načrtovanje v DARS.

Svečanemu dogodku so prisostvovali tudi ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek, predsednik DARS-a, mag. David Skornšek, župani in predstavniki lokalne skupnosti ter ostali gostje.

Dogodek je povezovala Andreja Petrovič, za glasbeni vložek pa je poskrbela glasbena skupina Ritem Factory iz velenjske glasbene šole.

Direktor Strabag-a, Dejan Kiš, je izročil posebna darila, kipce sv. Barbare, ministrici za infrastrukturo, predsedniku DARSA in botri predora.

497 metrov dolg predor Konovo, bo del dvopasovne navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem. Načrtuje se, da bo zaključen v drugi polovici naslednjega leta.

Predsednik uprave družbe DARS mag. David Skornšek je na slovesnosti poudaril, da v družbi DARS tretjo razvojno os obravnavamo in gradimo prednostno, saj je to našnajvečji investicijski projekt.

»Zelo me veseli, da je stekla gradnja prvega predora – predora Konovo. Ta je del navezovalne ceste na hitro cesto Slovenj Gradec–Velenje jug. Je enocevni dvosmerni predor, z dvema voznima pasovoma, dolg pa bo približno pol kilometra. Zaključek je predviden v drugi polovici naslednjega leta. Delavcem tega predora želim uspešno in varno delo. Temu je namenjeno tudi današnje simbolično odkritje kipa sv. Barbare, ki po izročilu prinaša zaščito predorskim delavcem,« je dejal Skornšek.

Delavci na tretji razvojni osi trenutno intenzivno delajo na treh sklopih: Škalsko jezero, Jenina in Konovo, medtem ko je sklop Gaberke že zaključen.

»Letos nameravamo pridobiti še tri gradbena dovoljenja. Takoj po njihovi pravnomočnosti bomo izvedli vse potrebne postopke, da se dela čim prej začnejo,« je še poudaril predsednik uprave DARS.

DARS tako načrtuje pridobitev še treh gradbenih dovoljenj letos, pri čemer bo javno naročilo za tehnično in finančno zahteven sklop Velunja objavljeno po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Pričakujejo potrditev gradbenega dovoljenja aprila in pravnomočnost maja, kar omogoča objavo druge faze razpisa v juniju, s čimer bi lahko začeli z deli še letos.

Po pridobljenih pravnomočnih gradbenih dovoljenjih bodo letos začeli tudi dela na odseku med Šentrupertom in Velenjem. Dokončanje celotne hitre ceste na Koroško je po besedah predsednika uprave DARS predvideno v letu 2028.

»Sem optimist, saj s sodelavci, projektanti in odgovornimi na ministrstvih ter agencijah delamo po najboljših močeh, da bodo poti za naše sodržavljane krajše in varnejše,« je sklenil predsednik uprave DARS.

DARS je pogodbo za gradnjo sklopov B in H – Škalsko jezero ter Konovo – na odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem sklenil v začetku marca lani. Dela za pogodbeno vrednost 55,45 milijona evrov (brez DDV) izvaja konzorcij Strabag gradbene storitve, d. o. o., in ljubljanska podružnica Strabag AG, pri čemer je rok dokončanja vseh del predviden konec septembra 2025.

Trasa:

  • hitra cesta od km 2+251,74 do km 2+420,00,
  • priključek Škale 2-3 (priključni kraki B,C, A in D – delno),
  • deviacija 1-23 (navezovalna cesta, dolžine 1.826,36 m),
  • deviacije ostalih cest in rekreacijskih poti.

Objekti:

  • viadukt Konovo dolžine 142 m,
  • enocevni predor Konovo dolžine 497 m (na ploščadi pred predorom na severnem portalu je načrtovana pogonska centrala za napajanje sistema razsvetljave predora v času obratovanja),
  • mostova preko reke Pake v krožišču na regionalni cesti Velenje–Mislinja,
  • podporne in oporne konstrukcije.

Ostale ureditve:

Sklop H – Konovo zajema ureditve t. i. navezovalne ceste (deviacija 1-23b) od novega krožišča na obstoječi glavni cesti Velenje–Slovenj Gradec v naselju Škale do priključka Škalsko jezero (navezava na sklop B – Škalsko jezero). V okviru izgradnje navezovalne ceste je predvidena izgradnja in ureditev novih krožišč, križanj z obstoječimi cestami in ureditev deviacij.

Trasa:

  • hitra cesta od km 2+145 do km 2+260 (izvede se samo viadukt Škalsko jezero v dolžini 105 m),
  • deviacija 1-21 regionalne ceste Velenje–Škale (v dolžini 942 m),
  • deviacije ostalih cest in rekreacijskih poti.

 Objekt:

  • viadukt Škalsko jezero dolžine 105 m.

Ostale ureditve:

Sklop B – Škalsko jezero obsega tudi dela za ureditev odvajanje in zadrževanje padavinskih voda, prestavitve in novogradnje komunalnih vodov, izvedbo vodnogospodarskih ureditev ter krajinsko ureditev.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
30 dni nazaj

Ah Bratuškova ne pledraj. Tako dolgo čakamo na to cesto ravno zaradi vaše politične opcije! Ne govori v 3.osebi, ampak kar v 1.!

Dogodki

Danes, 27. marca, je v navzočnosti ministrice za infrastrukturo mag. Alenke Bratušek, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) obeležila postavitev kipa sv. Barbare, zavetnice rudarjev, na prvem predoru v sklopu projekta izgradnje tretje razvojne osi. Slovesnost je potekala na območju severnega portala predora Konovo v Mestni občini Velenje.