Search
Close this search box.

Verhovnik: “Upam, da bo gradnja potekala hitreje, kot je trajalo od prve obljube leta 2004 pa do prve lopate”

V torek, 24. avgusta ob 13. uri bodo v Podgorju pri Slovenj Gradcu, na lokaciji Jenina, s kratko slovesnostjo obeležili pričetek gradnje hitre ceste iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju ter s tem uradno zaznamovali začetek izgradnje tretje razvojne osi na Koroškem (odsek Jenina).

Dolgo pričakovan trenutek je za Korošce torej napočil. Slovesnosti se bosta udeležila minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave DARS mag. Valentin Hajdinjak.

Dela na sklopu Jenina zajemajo gradnjo trase dela hitre ceste, priključne ceste, viaduktov Jenina in Visočnik, mostu Jenina in še nekatera druga dela. Dela bo izvedel izbrani konzorcij družb Pomgrad, Garnol, GGD in Voc Celje za 37,38 milijona evrov.

Dars bo dela na sklopu Jenina financiral iz lastnih sredstev, iz naslova zadolževanja in predvidoma tudi iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gradbeno dovoljenje za dela na sklopu Jenina je postalo pravnomočno 22. junija letos.

Na severnem delu tretje razvojne osi, ki zajema traso severno od štajerske avtoceste od Šentruperta do Holmca na meji z Avstrijo, gradbena dela že od oktobra lani potekajo na sklopu Gaberke na območju šoštanjske občine. Tako da je Jenina drugi sklop, kjer bodo stekla dela. Medtem sta naslednja dva sklopa, ki sta najbližje začetku del, sklopa Škalsko jezero in Konovo. Za oba sta v teku postopka javnega naročila za izbiro izvajalca gradbenih del in postopka pridobitve gradbenih dovoljenj.

Čakali smo dolgo. Predolgo. Pot ni bila lahka, toda ves trud in vztrajnost sta se obrestovala. Marsikdo nas ni jemal resno, nekateri so se iz nas norčevali, spet drugi privoščljivo smejali. Zdaj se smeje nam. Od sreče in veselja. Na doseženo smo lahko ponosni,” so besede, s katerimi je zasaditev prve lopate na trasi tretje razvojne osi na Koroškem pospremil koroški poslanec Jani Prednik iz vrst SD.

Ob dobri novici pa se je preko Facebooka oglasil tudi borec za hitro cesto na Koroško Aljaž Verhovnik, njegov zapis objavljamo v celot.

Kako je prišlo do prvega lopatanja na Koroškem?

Nedavno, ko je v medije prišla novica, da se bo tudi na Koroškem (končno) pričelo lopatanje 3. razvojne osi, sem se spomnil dogodka iz decembra 2018 in vroče razprave v sejni sobi infrastrukturnega ministrstva.

V prenatrpani sejni sobi je bilo zelo vroče. Predstavniki DARS in ministrstva so nas prepričevali, da prve lopate ni mogoče zasaditi kot je določal nekaj mesecev prej podpisani protokol. Vlada je to namreč obljubila v jeseni 2019. Seveda se nismo strinjali, sestanek se je vlekel v nedogled, pregovarjanja že ni bilo konec. Joj, kakšne vse izgovore smo slišali … Cela komedija. Mediji so čakali v pritličju ministrstva …

Mladinska iniciativa za 3RO postavi rok 30 dni za iskanje rešitve, da se cesta na Koroško prične graditi, kot smo se dogovorili, sicer bo protest.

Nikoli pa ne bom pozabil, ko se je oglasil Gregor Ficko in dejal: “Ali ne vidite, da so že čisto nestrpni in vam nič več ne verjamejo. Pa dajte najti vsaj neke točke, kjer bi se cesta lahko pričela graditi takoj…”
In čez mesec dni so se točke čudežno našle. Med njimi je bil tudi odsek Jenina pri SG. Ta sicer leta 2019 in tudi še v 2020 ni videl prve lopate. Jo pa bo menda doživel prihodnji teden…

Akterji zgodbe iz tistega časa so že davno na drugih delovnih nalogah, čustva in strasti med nami so se umirila, a cesta se bo kot kaže res začela graditi. Trajalo še bo, da se bomo peljali, a korak začetka gradnje nikakor ne smemo razumeti kot vsakdanji in samoumeven. Gradnje 3. razvojne osi bi se morali res veseliti!

Upam, da bo gradnja potekala hitreje, kot je trajalo od prve obljube leta 2004 pa do prve lopate. S prvo Koroško lopato pa je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os uresničila svoje poslanstvo. Od tu naprej bodo ostali samo še spomini, nekoč (upam) tudi zapisani za javnost. Med nami akterji pa nam bo ostala pri srcu naša vsakoletna akcija kolesarjenja čez Graško Goro.

Da bo cesta prišla v osrčje Koroške bo preteklo še nekaj Meže. Zato bo še treba zavihati rokave, saj samoumevnost ne bo prinesla napredka! Korošci HOČ’MO CESTO!

Vir: STA, MO Slovenj Gradec, Facebook

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Štefan
Štefan
2 let nazaj

Kaj je pa Zdravko Počivalšek delal na obisku Koroške ?

Dogodki

V torek, 24. avgusta ob 13. uri bodo v Podgorju pri Slovenj Gradcu, na lokaciji Jenina, s kratko slovesnostjo obeležili pričetek gradnje hitre ceste iz smeri Slovenj Gradca proti Velenju ter s tem uradno zaznamovali začetek izgradnje tretje razvojne osi na Koroškem (odsek Jenina).