Search
Close this search box.

Velika donacija za gasilce na Prevaljah, nadaljuje pa se tudi gradnja vodovoda

Iz smeri Mežice proti Prevaljam se nadaljuje gradnja vodovoda, ki bo po ujmi zagotovil pitno vodo za več kot 10.000 občanov Prevalj in Raven na Koroškem. Zaradi gradnje bo po napovedih do sobote večji del dneva zaprta cesta od odcepa za Šentanel do Petrola na Prevaljah. Medtem so se na Prevaljah razveselili napovedane donacije za gasilce.

“Za rešitev težav z nakupi opreme za gasilce je včeraj na moj telefon prišel klic izjemnega človeka z donacijo v višini 122.000 evrov! Naročilnice za opremo so že pri dobaviteljih! Solze sreče in veselja … Iskrena hvala, med pravimi ljudmi se včasih dogajajo tudi čudeži …,” je na družbenem omrežju Facebook davi zapisal župan Občine Prevalje Matic Tasič.

Za STA je pojasnil, da bo donacijo na račun dobila občina, ki je dobaviteljem že izdala naročilnice za opremo za gasilce.

Prevaljski gasilci so namreč ta teden javno opozorili, da po vseh intervencijah od začetka avgusta nimajo več dovolj opreme za pomoč ljudem ob novih nalivih in nesrečah ter tudi denarja za nakup opreme ne, prav tako denarja nima občina. Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je v sredo za STA dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec. Ob tem je ocenil, da bi samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje trenutno potrebovali okoli 122.000 evrov.

Na opozorilo gasilcev se je v sredo odzvala Gasilska zveza Slovenije, kjer so zatrdili, da društvom pomagajo z razporejanjem gasilcev in zagotavljanjem potrebne opreme, a le če se društva na njih obrnejo po pomoč ter da jih prevaljski gasilci o pomanjkanju opreme niso obvestili. Da bo država gasilskim društvom povrnila intervencijske stroške, je vnovič zatrdil tudi obrambni minister Marjan Šarec.

Medtem se v Mežiški dolini nadaljuje gradnja novega vodovoda iz smeri Mežice proti Prevaljam, potem ko je narasla reka Meža v začetku avgusta uničila stari vodovod in prekinila oskrbo prebivalcev s pitno vodo.

Prvi kilometer vodovoda na trasi glavne ceste po dolini je že zgrajen, in sicer iz smeri Mežice proti Prevaljam, je povedal Tasič. Gradnja poteka tudi že iz smeri Poljane proti Prevaljam in tudi iz smeri prevaljskega Petrola proti Poljani. Zato bo po napovedih do sobote zaprta glavna cesta po dolini od odcepa za Šentanel do Petrola Prevalje.

Kot je pojasnil Tasič, bo odsek ceste predvidoma zaprt v času del čez dan, tako da bodo v petek zjutraj lahko normalno potekali prevozi v šolo. Obvoz za osebna vozila bo možen prek Leš ali Šentanela, za tovorna vozila pa prek Avstrije, in sicer prek mejnih prehodov Vič in Holmec. Izvoz za Šentanel bo ostal odprt.

Zaradi gradnje vodovoda je promet po Mežiški dolini, kjer so narasla reka in plazovi uničili več delov ceste, dodatno oviran. Cilj prevaljske občine, ki vodi projekt gradnje vodovoda, ostaja zaključiti gradnjo novega vodovoda v roku treh mesecev od začetka gradnje. Vodovod gradijo gradbinci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske.

Še naprej tako velja, da na območju Prevalj voda iz pip ni pitna, primerna je le za sanitarno rabo. Pitno vodo zagotavljajo v posebnih zalogovnikih na več lokacijah. Za vodo, ki priteče iz pip, pa občane pozivajo, da z njo ravnajo skrajno varčno.

V občini Ravne pa so v sredo preklicali ukrep preventivnega prekuhavanja vode iz pip, saj je ta po opravljenih analizah skladna s področno uredbo, še naprej pa tudi na Ravnah pozivajo k varčni rabi vode, saj jo zagotavljajo iz nadomestnih virov.

Postopno se obnavlja tudi napeljava za oskrbo s plinom, ki ga dobavlja Petrol. Ta je med drugim ta teden znova omogočil oskrbo s plinom prevaljskih naselij Stare Sledi, Glavarstvo, Nicina in del Trga pri Gostilni Rupar. Še vedno pa so brez dobave plina v Mežici.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Patriot
Patriot
7 mesecev nazaj

LEPO????zelo Humano OD donatorja????????????????
No samo ta donacija ne sme biti obdavčena in to donacijo Morajo do zadnjega centa dobiti Prevaljški gasilci, brez Posrednikov!!!

Iz smeri Mežice proti Prevaljam se nadaljuje gradnja vodovoda, ki bo po ujmi zagotovil pitno vodo za več kot 10.000 občanov Prevalj in Raven na Koroškem. Zaradi gradnje bo po napovedih do sobote večji del dneva zaprta cesta od odcepa za Šentanel do Petrola na Prevaljah. Medtem so se na Prevaljah razveselili napovedane donacije za gasilce.