Search
Close this search box.

V UKC Maribor nov vdor okužene osebe v belo območje

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so zabeležili nov vnos virusa covid-19 v območje, kjer se zdravijo bolniki z drugimi boleznimi in brez okužbe. Okuženi je bil bolnik s hudimi poškodbami prsnega koša. Prvo testiranje na okužbo z novim koronavirusom je pokazalo, da je negativen, po drugem testu pa se je izkazalo, da je pozitiven.

Kot danes sporočajo iz kliničnega centra, so sprejeli vse ustrezne ukrepe.

Prvi akšen vdor okuženega bolnika v t. i. belo območje so zabeležili v petek. Tudi takrat je bil bolnik ob sprejemu v bolnišnico negativen na testu za covid-19, zato je bil zaradi svoje osnovne bolezni napoten v belo območje. Šele dan pozneje je bil pozitiven, kar po besedah direktorja UKC Maribor Vojka Flisa kaže na zelo zahrbtno naravo tega virusa.

PREBERITE TUDI: V UKC Maribor doživeli vdor okuženega bolnika

Dodal je, da so bili na tak scenarij pripravljeni, saj zdravstvene ustanove zaradi narave virusa in testiranj ni mogoče popolnoma zatesniti pred njegovim vdorom. Zaradi omenjenega dogodka so bili prisiljeni poslati v izolacijo dodatnih 20 zaposlenih, prostore so razkužili, potem pa so lahko normalno delali naprej.

V UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 32 pacientov, ki so okuženi z novim koronavirusom, od tega jih je devet v intenzivni enoti. Vseh devet je na respiratorjih.

Trenutno je zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji 54 zaposlenih. Gre za vse zaposlene v tem kliničnem centru, ne zgolj za zdravstveno osebje. Nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih niso zaznali.

So pa v torek z veseljem prejeli in prevzeli pošiljko desetih medicinskih ventilatorjev, ki jih že pripravljajo za uporabo.

Več iz istega kraja