V šolstvu v zadnjih dveh mesecih več kot 50 okužb, v trgovinah 37

V zadnjih dveh mesecih je bilo med posameznimi dejavnostmi največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v domovih za starejše, kjer so potrdili 80 okužb. Sledi šolstvo s 54 potrjenimi okužbami, v trgovinah je bilo 37 okužb. V zdravstvu so potrdili 32 primerov okužbe, v gostinstvu pa 13, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Med zaposlenimi v proizvodnji je bilo potrjenih 30 okužb, enako med zaposlenimi v administraciji. V skladiščih je bilo potrjenih 16 okužb, v vrtcih 14 okužb, na univerzah 13, v javni upravi pa 12. Novemu koronavirusu se niso izognili niti avtoprevozniki, okuženih je bilo 10 zaposlenih. V gradbeništvu in strojništvu je bilo po osem okužb, v bankah štiri, v policiji pa tri, kažejo podatki, ki so jih za STA sporočili z NIJZ.

Namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so precejšnja žarišča novega koronavirusa znotraj delovnih organizacij. Kar 40 odstotkov vseh okužb v zadnjih 14 dneh je bilo znotraj različnih delovnih organizacij. To pomeni, da je posebna skrb potrebna tudi znotraj delovnih organizacij,” je pojasnila.

Preberite tudi: Beovićeva: Situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom

Po mnenju predstojnice inštituta za medicino dela, prometa in športa Metode Dodič Fikfak so skupki okužb v podjetjih predvsem posledica tega, da so se ljudje s preklicem epidemije začeli obnašati, kot da virusa več ni. A, kot opozarja, se je treba neprenehoma zavedati nevarnosti in v podjetjih, kjer so protikoronske ukrepe že opustili, ponovno uvesti primere dobre prakse.

Ugotovila je, da je bilo veliko podjetjih še pred začetkom epidemije zelo dobro pripravljenih in je prilagodilo režim dela. Med njimi je izpostavila Steklarno Hrastnik, kjer so poleg samih delovnih mest tudi razmejili vhode in izhode iz podjetja, na mize v jedilnici namestili pregrade itd.

“Pravzaprav so pravila vseskozi enaka in ne moreš narediti napake. To je vzdrževanje oddaljenosti 1,5 metra, nošenje mask v zaprtih prostorih in umivanje oz. razkuževanje rok. Poleg tega se odsvetuje zbiranje v skupinah. Če vse to upoštevaš, se lahko tudi podjetja sama organizirajo,” je dejala.

Medtem ko se podjetja pred epidemijo niso toliko obračala na njih po pomoč za organizacijo dela, pa je bilo v poznejših mesecih drugače in so imeli kar veliko povpraševanja. Inštitut je bil močno vpet v reorganizacijo UKC oz. zdravstvene dejavnosti epidemičnim razmeram, je pojasnila.

V Domu starejših Hrastnik nova okužba in smrtna žrtev

V Domu starejših Hrastnik so v ponedeljek pri oskrbovanki potrdili novo okužbo z novim koronavirusom, kar pomeni, da je število okuženih oskrbovancev poraslo na 42. Umrla je tudi ena oskrbovanka doma, tako da so skupaj od izbruha okužbe 10. julija zaradi covida-19 umrli trije oskrbovanci doma, so danes sporočili iz hrastniške občine.

Ker se dom sooča s kadrovsko stisko, jim pri oskrbi in negi stanovalcev pomagajo zunanji zdravstveni delavci. Trenutno gre za zdravstvene delavce iz Doma starejših občanov Ljutomer, Centra starejših Zimzelen Topolšica, Doma starejših občanov Metlika, Zdravstvenega doma Hrastnik, Splošne bolnišnice Trbovlje in Doma Lukavci.

Preberite tudi: Skupnost socialnih zavodov z avgustom izstopa iz delovne skupine za covid-19

Pred tem pa so jim na pomoč prišli tudi zdravstveni delavci iz novomeške bolnišnice, Doma Tisje Šmartno pri Litiji in Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, navajajo na Občini Hrastnik.

V Domu starejših Hrastnik imajo sicer 125 oskrbovancev za katere skrbi okrog 75 zaposlenih.

V kraju Hrastnik pa se je tako skupno število aktivnih okužb povzpelo na 74, med njimi je 21 prebivalcev Hrastnika zunaj doma.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun