Search
Close this search box.

V slovenjgraški porodnišnici lani 6 porodov pri porodnicah, okuženih z novim koronavirusom. Uspešno so izvedli tudi 31 porodov v vodi

Na oddelku za ginekologijo in porodništvo slovenjgraške bolnišnice so lani prvič po 20 letih spet našteli več kot tisoč porodov, in sicer 1032. Rodilo se je 1040 otrok. Lani so imeli šest porodov pri porodnicah, okuženih z novim koronavirusom, vsi so se dobro iztekli. V bolnišnici ugotavljajo, da se povečuje število porodnic iz drugih regij.
Porodna kad in babica v porodnem bloku

Nekaj porodnic, okuženih z novim koronavirusom, so lani, če jih porod ni prehitel, napotili tudi v ljubljansko porodnišnico.

Na vprašanje, kako so na porodnem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pripravljeni na delo v trenutnih razmerah povečevanja števila okužb s koronavirusno različico omikron, pa je predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo Katja Juvan za STA pojasnila, da so glede na dvoletne izkušnje in zelo nizko število prenosov na delovnem mestu dobro pripravljeni.

Trenutno smo zaradi velike virulentnosti omikrona na nivoju bolnišnice sprejeli še dodatne ukrepe glede uporabe osebne varovalne opreme, da bi še zmanjšali možnost prenosa okužbe in posledično tudi karanten zaposlenih,” je dodala.

Sicer pa je lansko leto delo na porodnem oddelku zaznamovalo večje število porodov, je pa zaradi odsotnosti obiskov delo potekalo bolj umirjeno, pravijo v bolnišnici. V zadnjem letu je še ena medicinska sestra z oddelka opravila izpit za mednarodno svetovalko za dojenje, s čimer so še povečali strokovno podporo dojenju, vključili so se tudi v projekt Dojenju prijazno mesto. V porodnišnici so bili veseli tudi donacije odejic in copatk za novorojenčke, so še navedli.

Leta 2020 se je v slovenjgraški bolnišnici rodilo 945 otrok, leta 2019 se je rodil 1001 otrok, skupno pa je bilo v tistem letu 988 porodov. Leta 2018 so našteli 964 novorojenčkov, leta 2017 pa se je v slovenjgraški bolnišnici rodilo 970 otrok. V letih 2020, 2019 in 2017 se je rodilo več dečkov kot deklic, leta 2018 in lani pa več deklic, kažejo podatki, ki so jih posredovali iz slovenjgraške bolnišnice.

Sodobno opremljen in urejen oddelek za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se nahaja v novem prizidku bolnišnice. V pritličju sta ambulantni del in dnevna bolnišnica, v prvem nadstropju bolnišnični del s 47 posteljami za bolnice in 24 posteljami za novorojenčke, v drugem nadstropju pa je nov porodni blok s štirimi porodnimi posteljami in operacijsko dvorano.

Porodna soba s porodno kadjo. V kadi si lahko porodnica lajša bolečine ali rodi v vodi.

Ena od posebnosti je možnost poroda v vodi. Lani si je v porodni kadi bolečine med porodom lajšalo 52 porodnic, od teh jih je 31 v vodi tudi rodilo. To je več kot leto prej, ko se je v porodni kadi sproščalo 29 porodnic, od tega jih je v vodi rodilo 16. V slovenjgraški porodnišnici sicer porodnicam nudijo različno izbiro protibolečinske terapije.

V letošnjem letu se je 1. januarja kot prva v slovenjgraški bolnišnici rodila deklica Izabella, ki jo je slovenjgraški župan Tilen Klugler tradicionalno obdaril z darilom Mestne občine Slovenj Gradec, so še navedli v bolnišnici.

Na oddelku za ginekologijo in porodništvo slovenjgraške bolnišnice so lani prvič po 20 letih spet našteli več kot tisoč porodov, in sicer 1032. Rodilo se je 1040 otrok. Lani so imeli šest porodov pri porodnicah, okuženih z novim koronavirusom, vsi so se dobro iztekli. V bolnišnici ugotavljajo, da se povečuje število porodnic iz drugih regij.