Search
Close this search box.

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov nove okužbe

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so v nedeljo potrdili 12 okužb z novim koronavirusom pri stanovalcih in pet pri zaposlenih. Okužene bodo iz doma tekom dneva preselili na lokacijo Term Topolšica. Medtem pa so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo iz Črne iz sive in rdeče cone začeli premeščati stanovalce v svoje sobe.

Vodstvo Term Topolšica je prejšnji teden za začasno bivanje okuženih iz Koroškega doma starostnikov ponudilo wellness center Zala, bodo pa zanje tam skrbeli zaposleni iz doma starostnikov.

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer sicer skupno biva 92 stanovalcev, bodo vzdrževali belo cono, medtem pa redno testirali tako stanovalce kot zaposlene. Za tiste stanovalce, ki bodo v termah, pa velja, da jih bodo nazaj v Slovenj Gradec preselili, ko bodo imeli dva negativna brisa na okužbo z novim koronavirusom.

Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, kjer je bilo z novim koronavirusom okuženih 87 uporabnikov in 34 zaposlenih, je okužene stanovalce premeščal v rdečo in sivo cono znotraj centra in v rdečo cono v dislocirani enoti Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Peca v občini Mežica.

Po besedah direktorice doma Dalje Pečovnik so najprej začeli premeščati uporabnike v matični enoti, torej so uporabnike iz sive cone premestili v svoje sobe. V torek bodo začeli s premestitvijo 40 uporabnikov iz rdeče cone. V začetku prihodnjega tedna bodo v matično enoto premestili tudi 47 uporabnikov, ki so bili nameščeni v rdeči enoti v Mežici.

Pečovnika je tudi ocenila, da so trenutno epidemiološke razmere v centru stabilne. Dejala je še, da imajo varstveno delovne centre zaradi porasta okužb v lokalnih okoljih trenutno zaprte. “Ves čas pa skrbimo za najnujnejše varstvo in pomoč ter podporo tistim uporabnikom, ki to najbolj potrebujejo,” še pravi Pečovnikova.

CUDV Črna na Koroškem, ki je bil eno od večjih žarišč okužb z novim koronavirusom pri nas doslej, je bil 7. oktobra dalje razglašen za ogroženo območje in je prejel tudi kadrovsko pomoč. Na pomoč je zaposlenim v zavodu priskočilo sedem usposobljenih sodelavcev iz podobnih zavodov v Dobrni, Dornavi in Radovljici, prav tako iz Doma upokojencev Vrhnika in ena diplomirana medicinska sestra iz podjetja Medikem.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec pa je na svoji Facebook strani zapisala, da se trenutno na covidnem oddelku zdravi 32 bolnikov, oddelek pa so danes razširil na skupno 50 navadnih in pet intenzivnih postelj.

Kot so navedli, so s tem postali ena od bolnišnic z največjimi kapacitetami za zdravljenje covidnih bolnikov v Sloveniji. Zaradi širjenja oddelka so čez vikend preselili del internističnih bolnikov brez covida-19 v izpraznjene prostore v staro kirurško stavbo. V domačo oskrbo so v nedeljo odpustili štiri osebe, med njimi tudi enega otroka. En otrok je bil zaradi spremljajočih obolenj premeščen na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Sicer pa so v nedeljo v tej bolnišnici testirali 32 vzorcev na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest pozitivnih primerov. Pri delu so pričeli uporabljati tudi hitre antigenske teste, ki so se izkazali kot zelo uporabni, so dodali.

Dogodki

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so v nedeljo potrdili 12 okužb z novim koronavirusom pri stanovalcih in pet pri zaposlenih. Okužene bodo iz doma tekom dneva preselili na lokacijo Term Topolšica. Medtem pa so v Centru za usposabljanje, delo in varstvo iz Črne iz sive in rdeče cone začeli premeščati stanovalce v svoje sobe.