V slovenjgraškem Adientu dela še slaba polovica delavcev. Iz zaprtih obratov so večino strojev in opreme že odpeljali

V slovenjgraškem obratu multinacionalke Adient, kjer se je po napovedi ameriških lastnikov o zaprtju obrata maja začel postopek likvidacije, vročanje odpovedi in likvidacija potekata v skladu z načrtom. Kot je za STA še povedal likvidacijski upravitelj Tomaž Primožič, v podjetju dela še slaba polovica od 430 zaposlenih.

Marca letos je predstavnik ameriške multinacionalke Adient zaposlenim sporočil, da bodo proizvodnjo v Slovenj Gradcu ukinili in obrat s 430 zaposlenimi zaprli do maja prihodnje leto. Prve odpovedi so delavcem vročili konec junija in v začetku julija, postopno odpuščanje pa se medtem nadaljuje.

Do konca letošnjega leta bo odpovedi dobila večina delavcev, nato pa bodo po prvotno zastavljenih načrtih preostale delavce odpustili februarja in zadnjih 18 maja prihodnje leto. Postopek poteka v skladu z načrtom, je povedal Primožič, ki več podrobnosti glede likvidacijskega postopka ne razkriva. Kar zadeva tovarniške nepremičnine v Slovenj Gradcu in morebitno prodajo, pa je dejal, da zadeve vodijo lastniki iz centrale.

Skladno z vročanjem odpovedi se zapirajo tudi posamezni obrati v proizvodnji. Iz teh so večino strojev in opreme že odpeljali, velik del v Srbijo, pa tudi v nekatere druge države, je za STA povedal predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer. Nekateri delavci so po njegovih neuradnih informacijah delo dobili v podjetjih na Koroškem in v Šaleški dolini, nekaj jih je odšlo na delo v Avstrijo.

Da so nekateri že našli delo, kažejo tudi podatki zavoda za zaposlovanje. Kot je za STA pojasnila vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič, se je v evidenco brezposelnih zaradi izteka zaposlitve v podjetju Adient po 1. avgustu prijavilo skupno 116 oseb, konec septembra pa je bilo v evidenci registriranih 72 brezposelnih oseb, ki jim je delovno razmerje prenehalo zaradi prenehanja zaposlitve v podjetju Adient.

Na koroškem trgu dela so sicer razmere že nekaj časa ugodne. Po zadnjih podatkih o stopnji registrirane brezposelnosti, ki so za letošnji julij, je ta na Koroškem znašala 6,6 odstotka, kar je manj kot je slovensko povprečje, ki je takrat znašalo 7,3 odstotka.

V obdobju od januarja do avgusta so delodajalci za območje Koroške velenjski območni službi zavoda za zaposlovanje sporočili 2865 prostih delovnih mest, največ v predelovalnih dejavnostih.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije