V Slovenj Gradcu se pripravljajo na novo licitacijo vrednejšega lesa

Po rekordni zadnji licitaciji vrednejšega lesa, ki se je sklenila februarja letos, se Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije že pripravljata na naslednjo licitacijo. Ta bo prvič potekala v Pamečah v slovenjgraški občini, tam bodo prve hlode po načrtih sprejeli v prvih dneh januarja prihodnje leto.
IMG_1354

Organizatorji nadvse uspešne licitacije vrednejših sortimentov lesa – na zadnji se je v začetku letošnjega leta obrnilo za okoli dva milijona evrov – so menjali že kar nekaj lokacij za izvedbo licitacije. Ta je doslej potekala na slovenjgraškem letališču, v poslovni coni Ozare in nazadnje v Podgorju pri Slovenj Gradcu.

Naslednja licitacija bo izvedena na okoli osem hektarjev velikem zemljišču v zasebni lasti v Pamečah, na območju prihodnje poslovne cone, je za STA povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline.

Jeromel večjih posebnosti pri izvedbi naslednje licitacije zaradi epidemioloških razmer ne pričakuje, prej lahko nanjo bolj vpliva vreme, je dejal. Glede na že aktualna povpraševanja prodajalcev in kupcev pričakuje razmeroma dobro licitacijo, a morda ne tako izjemne, kot je bila zadnja.

Hlodovino bodo prodajalci lahko v Pameče začeli dovažati 4. januarja, dan odprtih vrat, ko bodo znani rezultati dražbe, pa bo po zdajšnjih načrtih 18. februarja prihodnje leto.

Na zadnji, rekordni 14. licitaciji vrednejšega lesa v začetku letošnjega leta, je skupno 865 lastnikov ponudilo 6620 hlodov v skupni izmeri nekaj manj kot 7000 kubičnih metrov lesa, kar je največ v zgodovini licitacij na Koroškem.

Najvišjo ceno je dosegel dobrih sto let star hlod gorskega javorja rebraša iz snežniških gozdov, za katerega je kupec iz Nemčije ponudil 29.161,52 evra, ponujeni hlod pa je po kubičnem metru dosegel 14.414 evrov, kar je bilo oboje največ dotlej.

Preberite tudi: Za hlod gorskega javorja dobrih 29.000 evrov (VIDEO in FOTO)

Visoke cene so dosegle tudi druge drevesne vrste, več kot polovico lesa pa so kupili tuji kupci. Največji kupec je bil s Kitajske.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.