Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu razburjajo načrtovane spremembe občinskega prostorskega načrta. Del kmetov pripravil protestni shod (VIDEO in FOTO)

V Slovenj Gradcu del javnosti razburjajo napovedane spremembe občinskega prostorskega načrta, ki je trenutno v javni obravnavi in zajema tudi predvideno južno obvoznico. Del kmetov nekaterim rešitvam iz predlaganega načrta nasprotuje in občini očita ignorantski odnos, zato so danes pripravili protestni shod. Vodstvo občine očitke zavrača.

VIDEO: Tiskovna konferenca župana MO Slovenj Gradec

Osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec je trenutno v javni obravnavi. Prinaša več sprememb in novih umestitev infrastrukture v prostor, med pomembnejšimi pa je dolgo načrtovana južna obvoznica, ki bo služila kot navezovalna cesta na hitro cesto tretje razvojne osi.

VIDEO: Protest v Slovenj Gradcu

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je na današnji novinarski konferenci pred napovedanim protestom predstavnikov kmetov povedal, da so bile v postopkih preverjane štiri trase južne obvoznice ter da je le ena od teh dobila vsa potrebna soglasja, zato je vključena v osnutek novele občinskega prostorskega načrta.

A izbrani trasi, pa tudi umeščanju nekaterih drugih prometnic in razbremenilnika, javno nasprotujejo v pobudi Ohranimo zemljo, ki je danes pred sejo mestnega sveta, ki trenutno poteka v mladinskem kulturnem centru, organizirala protest s traktorji in transparenti. Na protestu je okoli 20 kmetov in somišljenikov izpostavilo, da se zavzemajo za ohranitev najkvalitetnejše kmetijske zemlje, ki je pomembna za pridelavo hrane in za preživetje kmetij.

“Najbolj rodovitne zemlje ne damo za stvari, ki bi se lahko uredile drugače,” je na protestu povedala Andreja Hace z ene od prizadetih kmetij. Prepričana je, tako kot tudi drugi udeleženci protesta, ki so ga spremljali policisti in varnostniki, da so druge trase južne obvoznice možne in da občina javnost zavaja.

Dejala je, da bo zaradi predvidenih vseh sprememb občinskega prostorskega načrta, kjer se poleg južne obvoznice v prostor umešča med drugim tudi legensko obvoznico in obvoznico Stari trg, uničenih več kot sto hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč in da načrti vodijo v propad nekaterih kmetij. “Zavedati se moramo, da je hrana pomembnejša kot ceste,” je dejala Hacetova.

FOTO: Knmedia

Vodstvo slovenjgraške občine je vse te očitke pobudnikov protesta zavrnilo. Trasa južne obvoznice, ki poteka na obronkih Dobrave in jo predstavniki kmetov podpirajo, je bila dvakrat preverjana in ni dobila vseh potrebnih soglasij, med drugim je trasi iz varnostnih razlogov nasprotoval Dars, je povedal župan Tilen Klugler.

Dejal je tudi, da izgubljena kmetijska zemljišča na ravni občine s prekategorizacijami nadomeščajo s prav toliko novimi. “Z južno obvoznico ne bomo porabili niti enega kvadrata kmetijskega zemljišča, ki ga ne bi nadomestili znotraj občine,” je dejal.

Zavrnil je tudi domnevno odklonilen in ignorantski odnos občine do kmetov. Občina je v postopku priprave sprememb občinskega prostorskega načrta po njegovih besedah delovala transparentno, predčasno pa da v javnost niso mogli dati nobene od tras, dokler niso pridobili vseh soglasij. Trasa je zdaj znana, medtem so opravili tudi že več predstavitev zainteresiranim, danes imajo skupaj z zunanjimi strokovnimi sodelavci predstavitev tudi za mestne svetnike.

Po podatkih občine bo za traso južne obvoznice porabljenih šest hektarjev kmetijskih zemljišč, kar je 0,11 odstotka vseh kmetijskih zemljišč v občini. Na delu teh zemljišč so trenutno hmeljišča, ki so nekatera nastala v zadnjih letih. Za izgubljeno zemljo zaradi južne obvoznice bo odškodnine v grobi oceni 300.000 evrov dobilo 15 kmetij, sicer pa bo po besedah Marinke Konečnik Kunc iz podjetja Zum v največjem obsegu prizadeta ena kmetija v obsegu 17 odstotkov površin, a gre za neaktivno kmetijo, na kateri ni nihče zavarovan kot kmet in gre torej za neaktivno kmetijo.

Občina lahko za projektiranje južne obvoznice dobi slabih 800.000 evrov evropskih sredstev, a je rok za prijavo na sredstva do konca letošnjega leta, zato želi občina še letos potrditi novelo občinskega prostorskega načrta. “Če do konca leta tega ne bomo imeli potrjenega, Slovenj Gradec južne obvoznice ne bo imel,” je opozoril župan. Sicer pa upa, da bo južna obvoznica kot državni projekt zgrajena hkrati s tretjo razvojno osjo, ki naj bi Slovenj Gradec z avtocestnim križem povezala v letu 2027.

Osnutek novele občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec je javno razgrnjen do petka, 17. septembra. V tem času lahko občani podajo pripombe in predloge, za javnost odprta javna obravnava pa je napovedana za 14. september. Kmetje in njihovi somišljeniki se bodo, kot so poudarili danes, v postopku med drugim zavzemali, da se predlagana trasa južne obvoznice umakne.

Dogodki

V Slovenj Gradcu del javnosti razburjajo napovedane spremembe občinskega prostorskega načrta, ki je trenutno v javni obravnavi in zajema tudi predvideno južno obvoznico. Del kmetov nekaterim rešitvam iz predlaganega načrta nasprotuje in občini očita ignorantski odnos, zato so danes pripravili protestni shod. Vodstvo občine očitke zavrača.