Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu poteka Parada učenja

V sodelovanju s Hišo eksperimentov so prisotne, poleg bogatega programa in predstavitve regionalnih izobraževalnih organizacij ter učečih se na stojnicah, tudi doživete Znanstvene dogodivščine - to so s poskusi obogatene interaktivne predstave z izobraževalno tematiko.

Skozi dogajanje na paradi danes v Slovenj Gradcu vse prisotne povezuje letošnji slogan – “Ljubezen do učenja je ljubezen do …”

Danes, 24. maja, ob 10. uri se je v prostorih MKC-ja Slovenj Gradec začela letošnja Parada učenja, ki prinaša bogato dogajanje in medgeneracijsko druženje.

Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec je v nagovoru povedal: “Slovenj Gradec se je v zadnjih letih postavil na zemljevid kot pomembno izobraževalno središče. Ponosni smo na našo bolnišnico, na naše vrtce, na mrežo osnovnih šol. Tukaj imamo najmodernejši šolski center v Sloveniji. Imamo veliko organizacij, ki delujejo vsaka na svoji prostovoljni bazi, tu je naš JZ Mocis, ponosni smo na naši obe fakulteti. Tudi dom starostnikov je pomembna kulturna institucija. Delujemo zelo medgeneracijsko odlično. Ponudba, ki jo vidimo danes tukaj v prostorih MKC-ja dokazuje, da imamo ogromno tovrstnih dejavnosti. Vsak svoje znanje prenaša na prostovoljni bazi svojim prijateljem in našim zanamcem. Če bomo delovali tako tudi v prihodnje se za odličnost in razvoj Slovenj Gradca ni bati.”

Spregovorila je tudi Sonja Lakovšek, direktorica MOCIS-a: “Danes je praznik učenja. Praznik otrok vrtcev, osnovnošolcev, srednješolcev, študentov, ljudi v srednjih in starejših letih. Skratka, praznik vseh nas. Vse se začne in konča pri človeku. Kot se vse začne in konča pri učenju.”

“Ljubezen do učenja, je ljubezen do življenja. Skozi življenje nas spremljajo številni učitelji. Govorimo o ljudeh, ki nam želijo dobro. Imajo izkušnje, znanje, informacije. Tudi mi postajamo starejši, modrejši in postajamo učitelji.” Povzela je tudi misel Galilea Galilei: “Nikoli nisem srečal osebe, ki so tako nevedne, da se ne more kaj naučiti od njih.”

Pestro in barvito dogajanje skozi cel dan, bo dopolnilo še strokovni del parade, ki bo potekal ob 18. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradec. Predavanje prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj »Kako bomo (pre)živeli na planetu, ki ne raste?« s predstavitvijo delovanja in dobrih praks v koroški regiji.

Predavanju bo sledila predstavitev delovanja in dobrih praks deležnikov trajnostnega razvoja v koroški regiji. Sodelovali bodo predstavniki Mestne občine Slovenj Gradec, Javnega podjetja Komunala Slovenj Gradec, podjetja Kocerod, Ekološkega društva Slovenj Gradec, Koroške regionalne razvojne agencija za koroško regijo in dijaki Gimnazije Slovenj Gradec, ki bodo srečanje zaključili z vizijo mladih.

Dogodki

V sodelovanju s Hišo eksperimentov so prisotne, poleg bogatega programa in predstavitve regionalnih izobraževalnih organizacij ter učečih se na stojnicah, tudi doživete Znanstvene dogodivščine - to so s poskusi obogatene interaktivne predstave z izobraževalno tematiko.